YAŞAM

YAŞAM Haberleri

6 bin 320 yaşlıya eğitim

6 bin 320 yaşlıya eğitim

6 bin 320 yaşlıya eğitim

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, “Bu yıl itibarıyla 17 Tazelenme Üniversitesinde 6 bin 320 yaşlımıza eğitim veriliyor. Protokol imzaladığımız 9 üniversite ise 2025-2026 öğretim yılında eğitime başlamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Ülkemizde uygulanan bu özgün eğitim modelinin tanıtılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması, aktif ve sağlıklı yaşlanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor.” dedi.

ANKARA (İGFA) - Bakan Göktaş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfusun arttığına, bugün yüzde 10,2 olan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta ise yüzde 16,3 olmasının beklendiğine dikkati çekerek, "Bu tabloyu göz önünde bulundurarak yaşlı bireylerin yaşa bağlı farklılaşan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırladığımız Yaşlanma Vizyon Belgesi ve bunun doğrultusunda hayata geçirilecek faaliyetleri içeren Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifiyle hayat boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü temel çalışmalardan biri olan ve uluslararası alanda üçüncü yaş üniversitesi olarak bilinen "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" ile yaşlıların aktif, sağlıklı yaşlanmasını desteklediklerini bildiren Göktaş, “Proje kapsamında bu yıl itibarıyla 17 Tazelenme Üniversitesinde 6 bin 320 yaşlımıza eğitim veriliyor. Protokol imzaladığımız 9 üniversite ise 2025-2026 öğretim yılı için hazırlıklarını sürdürüyor. Böylece 26 üniversitemizde yaşlılarımız üniversite sıralarında eğitim alabilecek.” dedi.

60 yaşını dolduran her birey başvurabiliyor
Gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan tazelenme üniversitelerinde ücretsiz hizmet verildiğini ve 60 yaşını dolduran her bireyin 60+ Tazelenme Üniversitesine başvurabildiğini belirten Göktaş, üniversitedeki eğitimlere ilişkin şunları kaydetti:
“Tazelenme üniversiteleri ile ileri yaştaki bireyler, yaşlılık dönemiyle gelen biyolojik, sosyolojik ve psikolojik değişim süreçlerine hazırlanıyor. Uygulama, kampüslerin belirlediği çerçevede teorik, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışmaları, seminer, atölye çalışması gibi derslerden oluşan 4 yıllık bir yetişkin eğitim modelinden oluşuyor. Dersler ise ağırlıklı olarak sağlık ve temel bilimler yanında bilişim teknolojileri, ekonomi, hukuk ve kişisel gelişime yönelik branşlardan oluşuyor. Ayrıca erken saatte alanında uzman öğretim elemanlarının gözetiminde fiziksel aktiviteler yapılıyor.”

Tazelenme Üniversitelerini Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyleyen Göktaş, “Çünkü inanıyoruz ki her yaşta öğrenme ve öğretme süreci, merak duygusunu canlı tutarak her bireyin hayatına değer katar. Öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlayan bu projede, üniversite kampüslerinde gençler ve 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin bir araya gelmesi, sadece bilgi ve deneyim paylaşımını değil, aynı zamanda kuşaklar arasında güçlü bağlar kurarak toplumsal bir dayanışma örgüsü oluşturuyor.” diye konuştu.

Tazelenme Üniversiteleri
2024-2025 öğretim döneminde Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde bakanlıkla iş birliği halinde eğitimler devam ediyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ise 2025-2026 öğretim yılı içerisinde eğitime başlamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 6 bin 320 yaşlıya eğitim

İstanbul'da 'en etkili ilaç' polemiği

Bursa Nilüfer Belediyespor'dan sevindiren galibiyet

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En etkili ilaç sandık!

BAŞKAN MAMLAGİL DÜNYA TÜRK BİRLİĞİ BURSA İL YÖNETİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

TESK esnafları uyardı: İş Sağlığı için online kurslar 3 Şubat'ta başlıyor

Tenceredeki yağ alev alırsa nasıl söndürülür?

Bursa Osmangazi'de minyatür sergi

Ege'de sıklaşan depremler için Prof. Dr. Naci Görür'den uyarı!

Kış Tatbikatı Kars'ta sürüyor

Bursa'da 7 okul daha güçlendirilecek!

Bursa Nilüfer'de müziğin birleştirici gücü ile kenetlendiler

Tarihi fenerler yenileniyor

Merinos 87 yaşında... Mirası Bursa'da yaşatılıyor

Bursa Büyükşehir 300 çocuğa Bursaspor çoşkusu yaşattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sapkınlıkla mücadeleye taviz yok!

Bursa Büyükşehir’den kırsala ekipman desteği

İRADE iki havalimanında görevde

Menopoz neleri değiştiriyor? Kadınların menopoz için ortalama yaşı 45-52!

TOFAŞ Spor Okulları Bursa'da bir araya geldi

8 saattir Ege Denizi 17 kez, Akdeniz 47kez sallandı!

Uludağ'ın zirvesine astığı bayrağa ceza!

Bebek ve çocuk giyim sektörü Junioshow’da buluştu

Bursa Çıraklık ve Staj Mağdurları hak arayışını sürdürüyor

Kent içi trafik alarm veriyor! Yoğunluğu hafifletmek mümkün mü?

MEB: Ekran süresini azaltın, anıları çoğaltın

Tek kulaçla 'şampiyonluk' yolunda

Bursa Yıldırım’da mobil fotoğrafçılık eğitimi başladı

Dünyanın ilk uzay video görüşmesi yapıldı

İstanbul'un yeni taksi plakalarına 29 yıllık ihale

Edirne Keşan'da iki günlük yol bozuldu! CHP'den AK Parti'ye 'beceriksizlik' eleştirisi

Yükleniyor