Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresinin dikkat dağınıklığı, öfke nöbetleri ve motor beceri gelişiminde gerileme gibi sorunlara yol açabildiğine dikkat çeken Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemli olduğunu söyledi. Kaya, yaş gruplarına göre ekran sürelerinin de ne kadar olması gerektiğini anlattı.

İSTANBUL (İGFA) - Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, özellikle küçük yaş gruplarında ekran süresinin sınırlı tutulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, içeriğin düşük uyarımlı ve eğitici olması ayrıca, ebeveyn veya eğitimcilerin çocuklara eşlik etmesi önerisinde bulundu.

Aşırı ekran sürelerinin otizmli çocuklar üzerindeki etkilerinden bahseden Kaya, ekran süresinin uzunluğu otizmli çocukların sosyal etkileşiminden uzak kalmalarına neden olduğunu söyledi.

Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların ekran kullanımı ile ilgili gözlemlerin bireysel farklılıklar gösterdiğini aktaran Kaya, “Ortak eğilimlere bakmak daha doğru sonuçlar ortaya koyabiliyor. Otizmli çocuklar genellikle çevreden alınan uyaranlara karşı duyarlıdırlar ve bu nedenle ekran dikkatlerini çeker. Ancak ekran süresinin uzun olması durumunda, bu çocukların sosyal etkileşimden uzak kaldıkları ve çift yönlü etkileşim becerilerinde zorluk yaşadıkları gözlemleniyor.” dedi.

Ayrıca ekran başında geçirilen sürede dikkat sürelerinin kısaldığı, bir aktiviteye odaklanma sürelerinde azalma olduğunun görüldüğünü dile getiren Kaya, “Bu durum davranışsal sorunlarının artmasına neden olabilir. Dil becerilerinde zayıflık ve duyusal entegrasyonlarının desteklenmesi gereken Otizmli bireylerin ekran kullanımının sınırlandırılması büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ÖFKE NÖBETLERİ, AŞIRI EKRAN KULLANIMIN OLUMSUZ SONUÇLARI ARASINDA…

Ekran kullanımının otizmli bireyler üzerindeki etkilerine bakıldığında hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu ifade eden Emrullah Harun Kaya, “Olumlu etkileri arasında, dijital uygulamaların dil gelişimi, iletişim becerileri ve bilişsel süreçler üzerinde destekleyici rol oynandığına dair bulgular gösterilebilir.” dedi.

Ancak ekran kullanımın aşırıya kaçması durumunda çeşitli olumsuz etkiler ortaya çıkabildiğini vurgulayan Kaya, “Uzun süreli ekran maruziyeti, çocuklarda sosyal ilişkiler, davranışsal problemler ve sosyal becerilerde gerileme gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, ekran başında geçirilen zamanın artması motor beceri gelişimi ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Dikkat dağınıklığı, aşırı uyarılma ve öfke nöbetleri gibi davranışsal bozukluklar, aşırı ekran kullanımın olumsuz sonuçları arasında yer alır. Bu bağlamda otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemlidir.” diye konuştu.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE EKRAN SÜRELERİ KAÇ YAŞ OLMALI?

Genel yaş gruplarına göre önerilen ekran sürelerini hatırlatan Kaya, “0-2 yaş arası çocuklar için ekran süresi genellikle önerilmez. Bu yaş grubundaki çocukların erken gelişimlerinde, özellikle dil, motor beceriler ve sosyal etkileşimler açısından, yüz yüze iletişim ve fiziksel oyunlar daha önemli kabul edilir. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için, ekran süresi günde 1 saati geçmemeli. Bu yaş grubunda, ekran zamanı eğitici ve interaktif olmalı. 6 yaş ve üzeri çocuklar için ekran süresi, günlük 1-2 saat arasında olmalı. Bu yaş grubunda, eğitici programlar, okuma ve yazma becerilerini geliştiren içerikler, sosyal etkileşimi teşvik eden oyunlar ve diğer öğrenme aktiviteleri önerilir.” dedi.

“Otizmli çocukların ekran kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ekran süresinin sınırlı tutulması, içeriğin eğitici ve yapılandırılmış olması ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına uygun içeriklerin tercih edilmesidir.” diyen Emrullah Harun Kaya, ekran içeriğinin, düşük uyarımlı, sakinleştirici ve dikkat dağıtmayan unsurlardan oluşması, görsel ve işitsel öğelerin uyumlu olması gerektiğini vurgularken, ekran süresi sonrası sosyal etkileşimlere ve fiziksel aktivitelere zaman ayrılması, çocukların sağlıklı gelişimini destekler.” önerisinde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için uzmanından öneriler


SAĞLIK

Yaz serinliği göz sağlığınızı tehdit etmesin: 6 koruyucu öneri


SAĞLIK

Yaz tatilinin gizli tehlikesi: Yüzücü kulağı!


SAĞLIK

Seks bağımlılığı, tedavi edilmesi gereken ciddi sorun


SAĞLIK

Sünnette çocuğun psikolojisine dikkat edilmeli


SAĞLIK

Bursa'da 2 yaşındaki bebeğin böbreğindeki taşa başarılı operasyon


SAĞLIK

Hayati risk taşıyan bozukluk: Anoreksiya nervosa’nın tehlikelerine dikkat


SAĞLIK

Havuzdan sonra mayonuzu değiştirin! Enfeksiyon sebebi olabilir


SAĞLIK

Sıcak hava dalgası sağlık riski oluşturuyor... Güneş çarpmasına dikkat!


SAĞLIK

“Önce zihinde, sonra midede”: Obezite cerrahisiyle 55 kilo verdi


SAĞLIK

Her migren baş ağrısı değildir!


SAĞLIK

Hazır kahve görme kaybını hızlandırabilir!


SAĞLIK

Mersin Büyükşehir’den Tarsus’a ücretsiz sağlık hizmeti


SAĞLIK

İzmir Büyükşehir’den diş sağlığına tam destek


SAĞLIK

Karın şişkinliğine karşı uzman tavsiyeleri


SAĞLIK

Meteoroloji uyardı: Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Nevşehir'de 15 Temmuz coşkusu

Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için uzmanından öneriler

Dervişoğlu’ndan hükümete sert eleştiriler... "Biz doğru yoldayız!"

1,4 milyar TL'lik SED ödemeleri hesaplarda

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 4 trilyon TL'ye yaklaştı

Edirne Keşan'de Yeni Mahalle Muhtarlığı yeni yerinde

Öğretmenlerin il içi atama sonuçları belli oldu

CHP’li Sarıbal’dan mısır ithalatı tepkisi

Bahçeli DEM heyetini kabul etti

BAE Başkanı Ankara'da

İletişim Başkanı Duran'dan İsrail’in Suriye saldırılarına kınama

Online yemek platformları esnafı zora sokuyor!

Yaz serinliği göz sağlığınızı tehdit etmesin: 6 koruyucu öneri

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2