Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresinin dikkat dağınıklığı, öfke nöbetleri ve motor beceri gelişiminde gerileme gibi sorunlara yol açabildiğine dikkat çeken Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemli olduğunu söyledi. Kaya, yaş gruplarına göre ekran sürelerinin de ne kadar olması gerektiğini anlattı.

İSTANBUL (İGFA) - Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, özellikle küçük yaş gruplarında ekran süresinin sınırlı tutulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, içeriğin düşük uyarımlı ve eğitici olması ayrıca, ebeveyn veya eğitimcilerin çocuklara eşlik etmesi önerisinde bulundu.

Aşırı ekran sürelerinin otizmli çocuklar üzerindeki etkilerinden bahseden Kaya, ekran süresinin uzunluğu otizmli çocukların sosyal etkileşiminden uzak kalmalarına neden olduğunu söyledi.

Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların ekran kullanımı ile ilgili gözlemlerin bireysel farklılıklar gösterdiğini aktaran Kaya, “Ortak eğilimlere bakmak daha doğru sonuçlar ortaya koyabiliyor. Otizmli çocuklar genellikle çevreden alınan uyaranlara karşı duyarlıdırlar ve bu nedenle ekran dikkatlerini çeker. Ancak ekran süresinin uzun olması durumunda, bu çocukların sosyal etkileşimden uzak kaldıkları ve çift yönlü etkileşim becerilerinde zorluk yaşadıkları gözlemleniyor.” dedi.

Ayrıca ekran başında geçirilen sürede dikkat sürelerinin kısaldığı, bir aktiviteye odaklanma sürelerinde azalma olduğunun görüldüğünü dile getiren Kaya, “Bu durum davranışsal sorunlarının artmasına neden olabilir. Dil becerilerinde zayıflık ve duyusal entegrasyonlarının desteklenmesi gereken Otizmli bireylerin ekran kullanımının sınırlandırılması büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ÖFKE NÖBETLERİ, AŞIRI EKRAN KULLANIMIN OLUMSUZ SONUÇLARI ARASINDA…

Ekran kullanımının otizmli bireyler üzerindeki etkilerine bakıldığında hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu ifade eden Emrullah Harun Kaya, “Olumlu etkileri arasında, dijital uygulamaların dil gelişimi, iletişim becerileri ve bilişsel süreçler üzerinde destekleyici rol oynandığına dair bulgular gösterilebilir.” dedi.

Ancak ekran kullanımın aşırıya kaçması durumunda çeşitli olumsuz etkiler ortaya çıkabildiğini vurgulayan Kaya, “Uzun süreli ekran maruziyeti, çocuklarda sosyal ilişkiler, davranışsal problemler ve sosyal becerilerde gerileme gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, ekran başında geçirilen zamanın artması motor beceri gelişimi ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Dikkat dağınıklığı, aşırı uyarılma ve öfke nöbetleri gibi davranışsal bozukluklar, aşırı ekran kullanımın olumsuz sonuçları arasında yer alır. Bu bağlamda otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemlidir.” diye konuştu.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE EKRAN SÜRELERİ KAÇ YAŞ OLMALI?

Genel yaş gruplarına göre önerilen ekran sürelerini hatırlatan Kaya, “0-2 yaş arası çocuklar için ekran süresi genellikle önerilmez. Bu yaş grubundaki çocukların erken gelişimlerinde, özellikle dil, motor beceriler ve sosyal etkileşimler açısından, yüz yüze iletişim ve fiziksel oyunlar daha önemli kabul edilir. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için, ekran süresi günde 1 saati geçmemeli. Bu yaş grubunda, ekran zamanı eğitici ve interaktif olmalı. 6 yaş ve üzeri çocuklar için ekran süresi, günlük 1-2 saat arasında olmalı. Bu yaş grubunda, eğitici programlar, okuma ve yazma becerilerini geliştiren içerikler, sosyal etkileşimi teşvik eden oyunlar ve diğer öğrenme aktiviteleri önerilir.” dedi.

“Otizmli çocukların ekran kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ekran süresinin sınırlı tutulması, içeriğin eğitici ve yapılandırılmış olması ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına uygun içeriklerin tercih edilmesidir.” diyen Emrullah Harun Kaya, ekran içeriğinin, düşük uyarımlı, sakinleştirici ve dikkat dağıtmayan unsurlardan oluşması, görsel ve işitsel öğelerin uyumlu olması gerektiğini vurgularken, ekran süresi sonrası sosyal etkileşimlere ve fiziksel aktivitelere zaman ayrılması, çocukların sağlıklı gelişimini destekler.” önerisinde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Mustafa Bozbey: “Marmara Denizi can çekişiyor, birlikte kurtaralım”

Manisa Büyükşehir Şehir Tiyatrosu ilçelerde turneye çıkıyor

TBMM'de yeni düzenlemeler gündemde... Bu hafta neler görüşülecek?

Bursa Nilüfer'de engelsiz iletişimin yolları anlatıldı 

Öğrenciler geleceğe umut oldu... Anız yangınlarına bilimsel çözüm

Manisa'da kermes etkinliği büyük ilgi gördü

Bursa Gemlik'te 1. Engelsiz Festivali coşkuyla gerçekleşti

Manisa'dan işitme engellilere özel film gösterimi

Bahar alerjileri ve beslenme: Ne yediğimiz neyi tetikliyor?

Ankara’da unutulan eşyalar açık artırmayla satıldı... 2 bin 223 parça yeni sahiplerini buldu

Bahçeli: 47 yıldır yazılan kanlı sayfa kapanacak

Saadet Partisi Bursa’dan MÜSİAD’a ziyaret

Manisa'da haşereyle mücadeleye aralıksız devam ediyor

Senem Şen Hatıra Bahçesi Anneler Günü’nde açıldı

Bakan Kurum: 250 bininci konut Haziran'da teslim edilecek

Bursa'da Osmangazili kadınlar Kozalar oyunu ile izleyici karşısında

Bursa İnegöl’de 19 Mayıs doğa yürüyüşü ile başladı

Bursa Nilüfer 23. Uluslararası Spor Şenlikleri’nde en özel gün

Deprem korkusuyla nasıl baş edilir?

Sakaryalı sporcular başarılarıyla göz dolduruyor

Başkan Çevikel:”Enerji çözümleri sanayiciler için hayati önem taşıyor.”

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Soma’da toplanacak

Bakan Tunç: Terörsüz Türkiye için kararlılıkla ilerliyoruz

Yaban Mersini üreticileri için Bursa'da tek çatıda... Uludağ Blueberry Birliği kuruldu

Gençlerin kalbi Bursa Yıldırım’da atacak

Özel bireylerden, Çayırova’da en özel program

MEB'den özel gereksinimlilere 'aile seti' desteği

Saadet Partisi Bursa eğitim aldı

Fesih kararına ilişkin ileri sürülen asılsız iddialara açıklama

Bursa’da iş dünyası 'İnsan Hakları' İçin buluştu

Yükleniyor