Aylin Nazlıaka: Türkiye’nin amiral gemisi İzmir

Aylin Nazlıaka: Türkiye’nin amiral gemisi İzmir

Aylin Nazlıaka: Türkiye’nin amiral gemisi İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen üç günlük Engellilik Çalıştayı, engelli hakları ve erişilebilirlik konularının ele alındığı panelle başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir’i Türkiye’nin amiral gemisi olarak gördüklerini dile getirerek “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olması ve engelli hakları konusundaki çalışmaları bu etkinlikleri İzmir’de yapmamızda etkili oldu” dedi.

İZMİR (İGFA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından “Erişebilirlik haktır” temasıyla düzenlenen üç günlük Engellilik Çalıştayı kapsamında Kaya Termal Otel’de engelli hakları ve erişilebilirlik başlıklarını kapsayan panel gerçekleşti. 14 büyükşehir, 21 il ve İzmir ilçe belediyelerinin engelli alanında çalışmalar yürüten bürokratları ve 81 ilden il başkan yardımcıları, panel öncesinde çalışma grupları oluşturdu. Kurulan masalarda, engelli haklarına yönelik fikir alışverişi yapıldı. CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da çalışma gruplarının toplantısına katıldı.

“Yerel yönetimlere sorumluluk düşüyor”
Panelin açılış konuşmasını yapan CHP’nin Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir’i Türkiye’nin amiral gemisi olarak gördüklerini dile getirerek “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olması ve engelli hakları konusundaki çalışmaları da bu etkinlikleri İzmir’de yapmamızda etkili olmuştur” dedi. Yerelde iktidar olmanın gerektirdiği bambaşka sorumluluklar olduğunu söyleyen Nazlıaka, “Engelli yurttaşlarımızın ve yakınlarının hayat kalitesini artırmak için daha fazla çalışmak ve daha fazla emek harcamakta da son derece kararlıyız. Hiç şüphesiz, engelli yurttaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılmasında yerel yönetimlere önemli bir sorumluluk düşüyor. Her bireyin özgürce gezebildiği, çalışabildiği, eğlenebildiği, öğrenebildiği, sosyal hayatta aktif bir şekilde yer alabildiği bir kent, engelli bireylerin de hakkıdır” sözlerine yer verdi.

Resmi kurum sayısı az
Engelli bireylerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin Türkiye'de büyük bir sorun olduğunu sözlerine ekleyen Nazlıaka, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2002 yılında bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden yatılı hizmet alan engelli sayısının sadece bin 843 kişi olduğunu, 2023 yılının temmuz ayı itibarıyla bu rakamın yalnızca 7 bin 58 olabildiğini ifade etti. Bu artışın engelli nüfusunun artışıyla kıyaslandığında oldukça yetersiz kaldığına dikkat çeken Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Türkiye'de 2023 yılı itibarıyla yatılı olarak hizmet veren sadece 107 bakım ve rehabilitasyon merkezi var. 149 umut evi, 135 gündüz merkezi ve gündüz hizmeti veren yatılı kuruluş var. Yani toplamda 391 resmi kurumdan bahsediyoruz. Bir yanda 11 milyon civarında olduğunu öngördüğümüz bir engelli nüfus var, diğer tarafta sadece 391 resmi kurum var. Bu veriler bile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın neden gerçek verilere ulaşmamızı istemediğini gösteriyor” dedi.

Eğitim, istihdam, sağlığa erişim sorunları
Engellilerin eğitime erişiminde de birçok engeller olduğunu belirten Aylin Nazlıaka, engelli erkeklerin yüzde 10,9’unun, engelli kadınların ise yüzde 32,4’ünün okuma yazma bilmediğini ifade etti. Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişim konusunda bir dizi ciddi sorunla da karşı karşıya kaldığını kaydeden Nazlıaka, “Bu sorunlar, yaşam kalitelerini doğrudan etkilemekte ve günlük hayatta karşılaştıkları engelleri daha da derinleştirmektedir” diye konuştu. Engellilerin istihdamına ilişkin de konuşan Nazlıaka, “Kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Ancak kamuda çalışan engelli oranı yüzde 1,35’e takılı kalmış durumda. Ayrıca, engelli bireylerin iş bulabilmesi, genellikle engelli kontenjanı adı altında sınırlı sayıda açılan pozisyonlarla mümkün oluyor” bilgisini verdi.

Başkan Tugay’dan işitme engellilere müjde
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde düzenlenen panel, engelli alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapıldı. Pek çok farklı alanda engelli haklarının masaya yatırıldığı panelde, aynı zamanda İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Metin Atak söz alarak işitme engelli vatandaşların hastanelerde işaret dili tercümanlarına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Başkan Tugay, hastaneye giden ve işaret dili tercümanına ihtiyaç duyan engelliler için bir ekip kuracaklarını duyurdu.

“Önümüzde kocaman bir görev var”
Panelde konuşulan konular üzerinden değerlendirmede bulunan Başkan Tugay, “Bugün burada hepimize çok önemli sorumluluklar, görevler düştüğünü, düşeceğini bildiğimiz bir alanla ilgili değerli bir çalışma yapılıyor. Engellilerle ilgili ne zaman bir yerde konuşsak insanlarda birikmiş bir kızgınlık ve tepkiyi görüyorum. Haklılar, mücadele etmesi gerçekten çok zor bir alan. Uzun yıllar sosyal yardım dışında eller tutulur bir gelişme sağlanamamış bir alan. Engellilerin her türlü hakka erişimi ile ilgili önümüzde kocaman bir görev var. Bugün burada bulunan Aziz Kocaoğlu ve Burhan Özfatura Başkanların zamanından beri etkili adımlar atıldı ancak ne yapsak yeterli değil. Ancak biz bu konuyu burada konuşuyorsak sorunların farkında olduğumuzu, adım atmak için çalışmaya hazır olduğumuzu, şu anda yerel yönetimler eliyle yapabileceğimiz her şeyi yapmak için çok daha yoğun çaba göstereceğimizi ifade ediyoruz” diye konuştu.

“Çalıştay, ışık tutacak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ise Engellilik Çalıştayı’na İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak katkı koymaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek “Engelli yurttaşlarımızın İzmir’de engelsiz yaşaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak özen gösterdiğimizin bilinmesini isterim. Bugün ve yarın yapılacak sempozyumların, tartışmaların, sonuç metinlerinin Türkiye’nin sosyal demokrat politikalarına, partimizin sosyal demokrat politikalarına katkı koyacağına, ışık tutacağına inancım tamdır” dedi.
 
“Siyaset üstü değil, siyasetin konusu”
Konuşmaların ardından panel bölümüne geçildi. Hak Temelli Engelli Politikaları konusunda sunum yapan İstanbul Planlama Ajansı Başkan (İPA) Vekili Avukat Turan Hançerli, engellilerin kendi bedenlerinde ya da zihinlerinde yaşadıkları problemleri üzerinden konuşmadıklarını, bu problemlerin iyileştirilmesi gibi bir beklentilerinin olmadığını söyledi. Engellilerin beklentilerinin eşit yaşam, haklara ve olanaklara eşit şekilde erişmek olduğunu vurgulayan Hançerli, 1997’de İmar Kanunu’na erişilebilirlikle ilgili düzenleme geldiğini, 2005 yılında da oy birliği ile Özürlüler Hakkında Kanun çıkarıldığını hatırlattı. Aradan geçen 20 yılı aşkın süre boyunca erişilebilirlik konusunun hala konuşulduğunu ifade eden Hançerli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli konusu siyaset üstü bir konu değil, siyasetin konusudur. Halktan yana toplumdan yana olanlar, insan haklarını önemseyenler ve onların siyasetçileri, yani sosyal demokratlar bu sorunları çözer. Siyaset üstü değil, aksine tam da siyasetin konusudur. Siyaset, partiler, demokrasi olmadan bu sorun çözülmez, çözülemez.”

Engelli kadınlarda erişilebilirlik sorunu
Kadının Güçlenmesi için Engellilik Politikaları hakkında sunum yapan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nden (UN  WOMEN)  Gülbanu Altunok Dertli de Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) her engellilikte kadın engelli oranının daha yüksek olduğunu kaydetti. Eğitim, istihdam ve birçok hakka erişimde kadınların daha geride olduğunu açıklayan Altunok Dertli, “Okuma yazma oranı erkekler ve kadınlar arasında çok daha farklı ve kadınlar daha dezavantajlı durumdalar. Geçen yıl araştırma tasarladık ve Engelli Kadın Derneği ile 991 kadınla görüşerek çalışma yürüttük. Kadınların 898’i ile doğrudan görüşüldü. 83 kadın bakım vereni aracılığıyla çalışmaya dahil oldu. Eğitim, sağlık hizmetlerin, istihdam, toplumsal hayata katılım ve şiddetten korunma mekanizmalarına erişimleri soruldu. Eğitime erişim ve eğitime devam etmek kadınların toplumsal hayat ve istihdama katılımı için önemli. Araştırmada kadınların yarıya yakını eğitimlerine istediği düzeye kadar devam edememiş. Gelir kaynaklarına bakıldığında kadınların yüzde 61’i gelirlerini hanedeki diğer bireylerden sağlandığını söylüyor. Harcamalarının gelirinden fazla olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 41. İşe başvuruda sorun yaşayanların oranı yüzde 70’lere varıyor. Yüzde 10’a yakın kadının ise hiçbir sağlık güvencesi yok” ifadelerini kullandı.

Aşı reddi
Sağlıkta Erişilebilirlik konusunda sunum yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin, “Ülkemizde aşılama politikası 1972’de başladı. Ondan önce doğanlar çocuk felci aşılaması yapılmadığı için engellilik durumu ile karşılaştı. Hayata dezavantajla başladı. Bu, farklı eşitsizlikleri devamında getirdi. Şu anda dünyada 1 milyar 300 milyon engelli bireyin olduğu söyleniyor. Engelli bireylerde yaşam süresi eksi 20 yıl. Demek ki sağlıkta eşitsizliğin en önemli göstergesi yaşam süresinin kısalması. Sağlık hizmetleri 2011’den beri bölündü, liberal politikaların çok yoğun olduğu noktalara gitti. Sağlık ocağı sistemi parçalandı. Sağlıkta bütüncül bakma ortadan kalktı. Özel sektöre kaydırılan sağlık ekonomisinin başka bir yönüyle birlikte engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanması, izlenmesi ya da önlenmesi ile ilgili problemler var. Örneğin topuk kanı aldırma, aşılama çok önemli. Aşı reddi, sağlık politikalarının bölünmüşlüğü içinde baş edemediğimiz bir durum. Sağlıktaki başka bir sosyal bileşen, bizim engellilik durumlarımızı giderek derinleştirecek ve artıracak. SMA ve otizmli bireylerle ilgili oranların giderek arttığını görüyoruz. Genetik danışmanlık verilmezken, engelliliği önleyemeyiz, sağlıkta eşitsizliği ortadan kaldıramayız” diye konuştu.

“Engelliler hakkındaki kanunda düzenlemeler gerekiyor”
İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu’ndan Avukat Müjgan Bilgen Özen de Adalette Erişilebilirlik konularında sunum yaptı. Bilgen Özen, hukuk okuryazarlığından bahsetti. Engellilerin bilgiye erişemediği için hak ihlalleri yaşandığına dikkat çeken Müjgan Bilgen Özen, “18 yaş altı bütün şiddet mağduru çocukların ifadeleri uzmanlar eşliğinde alınıyor. Zihinsel engelli kişiler ve ruhsal tanı alanlar yargılamalarda büyük sorunlar yaşıyor. İletişimle ilgili yargılama esnasında 18 yaşını bitirmiş de olsa mağdur hakları yönetmeliğinde düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Adalet sisteminin temelinde insan odaklı bakış açısının yer alması gerekiyor. Engelliler hakkındaki kanuna mutlaka Engelli Hakları Sözleşmesi’ndeki düzenlemelerin girmesi gerekiyor” dedi.
Çalıştay kapsamında düzenlenen paneli CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanları Aziz Kocaoğlu ve Burhan Özfatura da izledi.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bakan Yerlikaya'dan şehit bekçinin ailesine ziyaret


YAŞAM

İş insanı Yüksel Eroğlu'ndan OGC’ye ziyaret... Ağrılıların İstanbul’daki gücü konuşuldu


YAŞAM

Yesevi Hareketi Derneği’nden ETUS’un yeni başkanına ziyaret


YAŞAM

Manisa'da merhum Başkan vefatının 40. gününde anıldı


YAŞAM

Bursa Gemlik’te Kuzey İmar Planları Bölgesi’nde asfalt çalışmaları


YAŞAM

Bursa Yıldırım Belediyesi’nden 1000 çifte ‘Aile Eğitimi’


YAŞAM

İstanbul'un bağışladığı konserveler yola çıktı


YAŞAM

Genç işgücünün 2024 istihdam oranı belli oldu... Genç işgücünde istihdam yüzde 52,5


YAŞAM

Üniversitelinin müzik karnesi belli oldu! Her 10 gençten 9'u her gün müzik dinliyor!


YAŞAM

Bursa iş dünyası Bursaspor için kenetlendi


YAŞAM

Efes Selçuk’ta Barutçu–Zeytinköy güzergahında asfalt onarımı


YAŞAM

Başkan Erkan Aydın Güneştepe’de vatandaşla buluştu


YAŞAM

Ordu’da camiler pırıl pırıl


YAŞAM

İZMAR tüketicinin cebini üreticinin alın terini koruyor


YAŞAM

Mersin Büyükşehir’den her yaşa sağlık desteği


YAŞAM

Edirne'de CHP İl Başkanı Üyüklütatarlı üreticilerle buluştu

Bahçeli'den ortak toplantı öncesi 'birlik ve dayanışma' vurgusu

Vali Sezer’den İpsala Sınır Kapısı’na inceleme

Adıyaman Belediyesi'nde yeni dönem... Adıyaman'da Ufuk Bayır başkan vekili seçildi

İYİ Partili Türkoğlu'nun 10 Kasım tatil isyanına MEB'den jet yanıt

Minik Yaman ve Karan erkekliğe ilk adımı attı

Memleket Partisi Mudanya İlçe Başkanı Heybet Arslan istifa etti

Bakan Yerlikaya'dan şehit bekçinin ailesine ziyaret

Redington, Orta Doğu ve Afrika Bölgesindeki kuruluşlar için AWS üzerinden Couchbase’i hizmete sunuyor

İş insanı Yüksel Eroğlu'ndan OGC’ye ziyaret... Ağrılıların İstanbul’daki gücü konuşuldu

İstanbul İtfaiyesi’nden plaj güvenliği uyarısı!

Yesevi Hareketi Derneği’nden ETUS’un yeni başkanına ziyaret

Bursa Büyükşehir'den deniz temizliği

Bursa Mustafakemalpaşa Stadı sil baştan yenilendi

Bursa'da çiftçilere mazot desteği 21 Temmuz’da başlıyor

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2