Başkan Zeytinoğlu, gümrük tarife artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Başkan Zeytinoğlu, gümrük tarife artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Başkan Zeytinoğlu, gümrük tarife artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın birçok ülkeye karşı getirdiği tarife artışlarının etkilerini yorumladı.

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın birçok ülkeye karşı getirdiği tarife artışlarının etkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Başkan Trump seçim kampanyası sırasında söz verdiği gibi başta ABD’ye karşı yüksek gümrük duvarları uygulayan ülkelere karşı olmak üzere geniş tarife artırımlarını açıkladı.

Özellikle Çin, Vietnam, Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler olumsuz etkilenirken Türkiye’ye karşı yüzde 10’luk bir oran öngörüldü. Bu durum Türkiye’nin ABD pazarında bazı rakiplerine karşı avantaj kazanabileceğini gösteriyor. Özellikle tekstilde bu durum bir avantaj olabilir. Fakat söz konusu yüzde 10’luk vergi; çelik, alüminyum, bakır, bazı ilaçlar ve otomobil parçaları haricindeki sektörler için geçerli. Bu sektörlerde halihazırda uygulanan yüzde 25’lik vergi aynı oranda uygulanmaya devam edecek. Bu sektörlerde de sevindirici olan ülkemize uygulanan yüzde 25’lik verginin diğer ülkelere de uygulanacak olmasıdır.

ABD TARİFELERİ REKABETİ SERTLEŞTİRECEK

Öte yandan ABD pazarında rekabet gücünde azalma gören Çin gibi bazı ülkeler daha agresif ihracat stratejileri izleyerek Türkiye için AB gibi pazarlarda rekabeti artırabilir. Türkiye’nin ABD pazarında şimdilik nispeten düşük olan tarife avantajını kullanarak pazar payını artırması olası. Halihazırda ABD, Almanya’nın arkasından ikinci büyük ihracat pazarımızı oluşturuyor. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2024'te 1,5 milyar dolarla ABD'ye en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Bu sektörü, 1,2 milyar dolarla otomotiv endüstrisi, 856 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 784,3 milyon dolarla halı, 774,1 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörleri izledi.

AB TRUMP’IN HEDEFİNDE

AB ile ilişkiler açısından baktığımızda, AB’nin Trump tarafından özellikle hedef alındığını görüyoruz. Çelik ve alüminyuma yüzde 25, otomobillere yüzde 25 gümrük vergisinin ardından, şimdi yüzde 20'lik ek gümrük vergisi ile karşı karşıya. Trump tarifelerde karşılıklılık ilkesini uygulayacağın söylüyordu ve ‘bize kim ne kadar vergi uyguluyorsa, biz de ona o kadar uygulayacağız’ diyordu ama bunun doğru olmadığını gördük.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2025 Ticaret Tahmin Raporu dış ticaret engellerini tanımlıyor. Bu kapsamda AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), AB ormansızlaşma önleme regülasyonu, REACH Tüzüğü, F-Gazları Regülasyonu, Ambalaj Atığı Regülasyonu, dijital hizmet vergileri ve Tıbbi Cihazlar Regülasyonu gibi AB’nin iç pazarı regüle etmek için kabul ettiği yasa ve kurallar ABD ekonomik çıkarları için tehdit olarak tanımlanıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen bunlara karşı AB’nin de önlemler alacağını ve nisan ortasına kadar tarife artışlarının uygulamaya koyulacağını açıkladı. İlk aşamada 2018’de Trump’ın ilk başkanlığı sırasında kabul edilen ancak daha sonra askıya alınan, viski, tekstil, çelik ve alüminyum ürünleri, tekneler ve motosiklet gibi belirli ürünlere yönelik tarife artışları uygulamaya koyulacak. AB yeni tarifelere konu olacak sınai ve tarımsal ürünlerin tarife kodlarını içeren 100 sayfalık bir belge yayınladı. Bu kapsamda etkilenecek ürünlerin toplam değeri 18 milyar avroyu buluyor.

AB’nin alternatif pazar arayışları ve maliyeti düşürme girişimlerinde bulunması olası. Burada bir üretim üssü olarak Türkiye’ye yönelik artan yatırımlar söz konusu olabilir. Gerek AB gerekse Çinli şirketler Türkiye’deki şirketlere yatırım yaparak ABD pazarına bu yolla erişim sağlamayı düşünebilir. Ancak Trump’ın bu yönde bir artış sezdiğinde bu sefer Türkiye’den gelen ithalatın önünü tıkaması da söz konusu olabilir.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ

Bu dönemde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık sadece ticari kaygılarla gündemde değil bundan da öte stratejik bir zorunluluk haline geldi. 3 Nisan tarihinde yapılan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ve 8 Nisan’da yapılacak olan Türkiye Yatırım Platformu toplantıları Türkiye-AB ekonomik diyaloğunun canlandırılması açısından önem taşıyor. Küresel ticaret ile ilgili pozisyonların koordine edilmesi zaten Gümrük Birliği ilişkisinin de bir gereğidir. Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmet ticareti ve tarımı içine alacak şekilde genişlemesi ve derinleşmesi ABD politikaları sonucunda oluşacak kaybın telafi edilmesinde etkili olabilir. Mal ticaretinin daralması dijital ticaret ve hizmet ticaretinin önemini artırabilir ve bugüne kadar kullanılmayan potansiyelin de gerçekleştirilmesini tetikleyebilir.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türk demir çelik sektörü temiz enerji için rüzgârı arkasına alacak


EKONOMİ

Tavuk eti artarken yumurta üretimi düştü


EKONOMİ

Şubat'ta süt ürünleri üretiminde düşüş... Ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 arttı


EKONOMİ

Türkiye'de enerji dönüşümü... Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!


EKONOMİ

'Değişen küresel gerçekler' UEZ 2025'te konuşulacak


EKONOMİ

Golden Global'in kira sertifikasına yüksek talep


EKONOMİ

Küresel savaş ekonomiyi pozitif ayrıştıracak... Enflasyon yıl sonunda yüzde 27,5 yerine 29,5'e gerileyecek


EKONOMİ

Hak İş Genel Başkanı'ndan 12 Eylül vurgusu


EKONOMİ

Küresel ticaret savaşı gölgesinde Türkiye ekonomisi pozitif ayrışacak


EKONOMİ

TEB ve OSBÜK’ten sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm için iş birliği


EKONOMİ

Bursa Büyükşehir’den ‘Büyük Çiftçi Buluşması’


EKONOMİ

ÇEDBİK'in yeni yönetimi belli oldu.


EKONOMİ

Mobilitenin geleceği bu zirvede masaya yatırılacak


EKONOMİ

Şişecam Uluslararası Cam Konferansı sektörü buluşturdu


EKONOMİ

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul için geri sayım başladı


EKONOMİ

TSYD Bursa’dan hatıra bileti önerisi

Trafikte 'orta şeride ceza' iddiaları asılsız

Bahçeli: İmamoğlu'nun yargı süreci hızla tamamlanmalı!

Ankara'da unutulan eşyalar için açık artırmaya çıkıyor

GÜSOD’dan özel güvenlik sektöründe teknoloji ve eğitim vurgusu

TBMM'nin gündeminde bu hafta neler var?

Bakan Kurum'dan 'Ebrar Sitesi' paylaşımı

“Süleyman ve Öbürsüler” İzmirli tiyatroseverlerle buluştu

Denizlililer Yeşilçam şarkıları ile geçmişe döndü

Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?

Urla'daki çevre kirliliğine 3,7 milyon TL ceza!

İbadet ve tarih bir arada korunacak

Konya merkezli FETÖ operasyonu! 20 gözaltı

Şehit Uzman Çavuş'un naaşına 3 yıl sonra mağarada ulaşıldı!

'Kurkimin'in sağlığa katkıları saymakla bitmiyor!

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41