Bisikletli zabıtadan çevreci denetim

Bisikletli zabıtadan çevreci denetim

Bisikletli zabıtadan çevreci denetim

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisikletli zabıta ekipleri; çevre kirliliğinden, yayalaştırılan bölgelerin güvenliğine kadar birçok alanda düzenin sağlanması için çalışıyor. Kullandıkları çevre dostu bisikletlerle, kıyı bandı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı gibi yayalaştırılmış bölgelerde görev yapan ekipler, kurallara uymayanlara göz açtırmıyor. Daha temiz ve düzenli bir kent için saatlerce pedal çeviren zabıta, kural ihlallerine karşı bu yıl içerisinde 6 bin cezai işlem uyguladı.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı insan sağlığı ve çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bisikletli ekipleriyle devriye görevi yapıyor. Bisikletli ekipler; çevre kirliliğinden, yayalaştırılan alanların güvenliği ve kaldırım işgallerine kadar birçok konuda düzenin sağlanması için her gün yaklaşık 30 kilometre yol kat ediyor. Kıyı şeridi boyunca turlayan, yayalaştırılan alanlarda can ve mal güvenliğini sağlamak için görev yapan ekipler, yasalara ve mevzuata aykırı davrananlara karşı mücadele ediyor. 

ÖNCE UYARI YAPILIYOR

Çalışmalar hakkında bilgi veren Bisikletli Ekipler Amiri Ali Ertürk; Üçkuyular, Bostanlı sahil bandı, yürüyüş ile bisiklet yolları aksında denetimler yaptıklarını söyledi. Kemeraltı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kültür Park gibi yayalaştırılan alanlarda da yoğun mesai harcadıklarını belirten Ali Ertürk, “Sahil bandında ‘motosiklet giremez’ yazılı uyarı tabelaları var. Kemeraltı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi, belirli saatlerde yayalaştırılmış alan statüsünde. Oralarda da levhalar bulunuyor. Bu noktalara belirlenen saatler dışında giren motorlu taşıt kullanıcılarına işlem yapıyoruz. İlk etapta uyarıyoruz. Uyarılara rağmen girenlere, cezai işlem uyguluyoruz” dedi. 

EN FAZLA CEZA YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN İHLALLERİNE 

Yasaklı saatlerde belirlenen bölgeleri kullananların, yayaların can güvenliğini tehlikeye attığını ifade eden Ertürk, “Olası bir kazanın yaşanmaması için denetimlerimizi sürdürüyoruz. İşlemleri, Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği çerçevesinde yürütüyoruz. Bisikletli Ekipler Amirliği olarak 2024 yılı içerisinde, Kabahatler Kanunu kapsamında 6 bin cezai işlem uyguladık. Bunun parasal karşılığı 10 milyon TL’nin üzerinde. En fazla cezai işlem, yayalaştırılan alanlara giren motorlu taşıtlara uygulandı. Çekirdek kabuğu, midye kabuğu, ticari araçlarından kül boşaltanlara genel olarak ceza yazıyoruz. Yine ticari araçlarda sigara içen sürücüler ile toplu taşıma aracında tütün mamulü tüketenlere de ceza uygulanıyor” dedi. 

BİSİKLETLE GÜNDE 30 KİLOMETRE YOL

Zabıta Memuru Sibel İrem Balcı da bisiklet ile günlük yaklaşık 30 kilometre civarında yol kat ettiklerine dikkat çekerek, “Çekirdek kabukları, çöpler, sigara izmaritlerinin sokağa atılması bizim için büyük bir sorun. Bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Uyarılarda bulunuyoruz. Her yerde çöp konteynerleri var. Herkesin bu konuda hassas olmasını rica ediyoruz. Amacımız çok daha temiz bir şehirde yaşamak” dedi. 

CEZALAR YENİ YILDA ARTACAK

Kabahatler Kanunu’na göre işgallere 977 TL, motosiklet ile yayalaştırılan alanlara girenlere 2 bin 52 TL cezai işlem uygulanıyor. Çevreyi kirletmenin cezası ise 313 TL. Bu rakamlar, 2025 yılından itibaren yeni düzenleme kapsamında artacak.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: bisikletli zabıtadan çevreci denetim

Edirne Keşan'da litrelerce sahte içki ele geçirildi

Ankara'da 'Senfonik Müslüm Şarkıları'

İzmir'de tatil çocuk atölyeleri ile şenlenecek

İzmir Bornova’da yol yapım çalışmaları hız kesmiyor

Mabel Matiz'den 360 derece '14 Şubat' şovu!

Meteoroloji'den 'kritik' uyarı

3 bine yakın zehir tacirine Narkokapan! Milyonlarca hap ele geçirildi

MGK'da 'Kırmızı Kitap' güncellendi!

Manisa'da kırmızı yol uygulaması sonlandırıldı

Avusturya ve İzmir çevre için iş birliği yapacak

Bursa Gemlik'te yeşil alanlarda budama çalışmaları sürüyor

İzmir’e Tansaş modeli geliyor

DEVA Genel Başkan Yardımcısı Ekmen: Kültür ve Turizm Bakanı istifa etmeli!

SAMEK’te 24 farklı branşta eğitim yüzlerce kursiyerle buluşuyor

Bursa Gemlik’te otobüs durakları tertemiz

Ordu'nun otopark ihtiyacına Valilik katkısı

Pençe Kilit'te 4 terörist etkisiz!

5 yıl içinde en çok ihtiyaç duyulacak 5 meslek

Anahtar'da hizmet odaklı yaklaşım benimsiyoruz

Kanser riskini menopoz değil ilerleyen yaş artırıyor

Uludağ için bir önergede İYİ Partili Türkoğlu'ndan

Malatya Doğanşehir'e TBB’den araç desteği

Kartalkaya’daki yangın için dünyadan taziye mesajları

TBB: Düşünceler baskı altına alınmaktadır

Sirena Marine işçileri 3 Şubat'ta greve çıkıyor

2060'a kadar susuzluk yaşatmayacak Çınarcık Barajı’nda çalışmalar hızlandı

Keşanlı emekliler İGFA'ya konuştu... Zam ceplere girmeden eridi!

Bolu faciasındaki 22 kişinin tedavisi sürüyor

Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?

Çocuklara empati kazandırmak onları daha mutlu ediyor

Yükleniyor