BTÜ'den dayanıklılık ve gizliliğini artıracak

BTÜ

BTÜ'den dayanıklılık ve gizliliğini artıracak

BTÜ’de havacılık ve uzay araçlarının yüksek sıcaklara dayanımını sağlayacak ve aynı zamanda bu araçların gizliliğini koruyacak kompozit malzemeler geliştirilecek.

BURSA (İGFA) - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü'nün yürütücülüğünü yaptığı, "Havacılık ve Savunma Sanayii İçin Termal Koruma ve Radar Soğurucu Özellik Sergileyen Çok Katmanlı İleri MühendislikKompozitlerinin Geliştirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. 

Havacılık ve savunma sanayiialanında kullanılan araçlara yönelik proje kapsamında, bu araçların yüksek sıcaklıklara dayanımının artırılması ve radar görevi gören kompozit malzemelerin geliştirilmesi sağlanacak.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Derya Ünlü, “Havacılık ve uzay alanında kullanılan uçaklar, savaş gemileri, füze sistemleri roketler, yeniden giriş araçları, hipersonik gibi havacılık araçları, aerodinamik sürtünmeden kaynaklı yüksek sıcaklık, yüksek sıcaklıklarda kimyasal tepkime, radyasyon ve bombardıman gibi birçok tehlikeli dış etkiye maruz kalıyor. Yürütülecek bu projede, havacılık araçları için yüksek sıcaklığa karşı hem termal koruma sistemi olarak kullanılabilen hem de gizliliği korumak adına radar soğurucu görevi gören yeni malzemeler geliştireceğiz” dedi.

HAVACILIK ARAÇLARININ GİZLİLİĞİ KORUNACAK

Proje ile Türkiye’nin havacılık, savunma sanayi ve uzay politikaları alanında rekabetçiliğini küresel ölçekte önemli derecede artırmayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Derya Ünlü, “Projede, kompozit sentezinde bir araya getirilen malzemelerin kombinasyonu sonucunda hem yüksek termal dayanım gösteren hem de radar absorpsiyon özelliği sergileyen yapılar elde etmeyi hedefliyoruz. Bu da özellikle gizlilik ve tespit teknolojilerindeki önemli ilerlemeler karşısında havacılık araçlarının, saldırılara ve atmosfer koşullarına karşı dayanmasında oldukça yüksek öneme sahip” dedi.

Havacılık ve uzay alanında kullanılan araçların sorunları hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Doç. Dr. Ünlü,  “Bu araçlar, yüksek hızlara kontrollü ve güvenilir şekilde çıkabilme, malzemelerin yüksek yüzey sürtünmesi sonucu aşırı ısınması gibi üstesinden gelinmesi gereken sorunları da beraberinde getiriyor. Hipersonik hızlara ulaşan havacılık araçları, 5 mach (6132.5 km/sa) ve üzeri hızlara ulaşabiliyor. Dolayısıyla bu havacılık araçları, yüksek aerodinamik ısınmanın etkisine maruz kalıyor. Ayrıca 5 mach üzerine çıkabilen uzay araçları da atmosferle sürtünmesi sonucu 1000 santigratın üzerine çıkabilen ciddi yüzey sıcaklıklarına ulaşabiliyor. Bu aerodinamik sürtünme sonucu oluşan yüksek sıcaklık ve basınç ortamına malzemelerin dayanabilmesi için yüksek sıcaklık malzemelerinin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Hipersonik hızlarda yüklerin (insan ve kargo) güvenliğinin sağlanması adına yüksek sıcaklıklara dayanıklı mühendislik malzemelerinin geliştirilmesine son yıllarda ciddi rağbet gösterildiğini ve bu kapsamda termal koruma sistemleri geliştirildiğini aktaran Doç. Dr. Derya Ünlü, “Termal korumanın yanı sıra havacılık araçlarının saldırılara ve atmosfer koşullarına karşı dayanması da oldukça önemli. Radar tespit sistemlerinin geliştirilmesiyle birlikte, modern savaşlarda birçok askeri savaş uçaklarındaki silah ve ekipmanlar ciddi tehdit altında. Bu nedenle tespit edilme olanağı düşük uzay araçları olarak uyduların tasarlanması, gizlilik teknolojileri için diğer önemli kullanım alanıdır. Radar absorpsiyon malzemeleri belirli radar frekanslarında aracın radar kesit alanını önemli ölçüde azaltarak kamuflaj ve gizlilik teknolojisi gibi alanlarda kullanılır” ifadelerini kullandı.

İLERİ MÜHENDİSLİK KOMPOZİT ÜRETİMİ

Çeşitli yöntemlerle üretilen radar absorpsiyon malzemelerinin yoğunluk ve mekanik özellikleri üzerine sınırlı çalışma yapıldığını ancak termal ve ablatif özellikleri neredeyse ele alınmadığını vurgulayan Doç. Dr. Ünlü, “Yürüttüğümüz bu projede, üreteceğimiz kompozit yapının hem kalınlık, hafiflik, termal, mekanik ve elektromanyetik özelliklerinin bir arada iyileştirilmesini sağlayacağız hem de ultra yüksek sıcaklıklara dayanabilecek geniş bantlı bir radar absorpsiyonu için ileri mühendislik kompozitlerinin üretilmesini gerçekleştireceğiz” dedi.


Proje Ekibi
Uzay havacılık ve savunma sanayiinebüyük katkı sağlaması beklenen Doç. Dr. Derya Ünlü’nün yürütücülüğündeki proje ekibinde araştırmacı olarak; BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu, İstanbul Beykent Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferda Civan Çavuşoğlu,  İskenderun Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Bahçeci, bulunurken, bursiyer olarak ise doktora öğrencisi Sefa Aras, yüksek lisans öğrencisi Rüveyda Özdemir ve lisans Öğrencisi Mehmet Öztürk yer alıyor.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul’un yerlisi Tram34'te üretim sürüyor... İlk teslimat 2026’da


GÜNDEM

Ordu'da dağ kızağı ve sosyal tesisleri açıldı


GÜNDEM

Bursa'da yüksek gerilim hattına yapılan kaçak iş yeri yıkıldı


GÜNDEM

Şehit Fikret Mangura vefatının 7. gününde dualarla anıldı


GÜNDEM

Ankara Keçiören lavanta ve gül bahçesi ziyaretçileri mest ediyor


GÜNDEM

Bursa İnegöl’de kültür temsilcileri dostluk sofrasında buluştu


GÜNDEM

İZSU'dan Meles ve Manda derelerinde temizlik seferberliği


GÜNDEM

Bursa Gemlik’te katılımcı bütçe dönemi


GÜNDEM

Trafiğe kayıtlı araç 32,3 milyona ulaştı... Motosikletler zirvede


GÜNDEM

Gıdalardaki bitki toksinlerine ilişkin numunelere AB uyumu


GÜNDEM

Yarmasu’da 8 kilometrelik yol sathi asfaltla yenilendi


GÜNDEM

A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik


GÜNDEM

Başkan Bozbey: Önceliğimiz, kurumların devamlılığıdır


GÜNDEM

Enerji filomuza iki yeni nesil sondaj gemisi eklendi


GÜNDEM

Toplu iş sözleşmelerinde yeni dönem... Özel hakem süreci belirlendi


GÜNDEM

TED Ankara Koleji 'Uluslararası STEM'de rekor kırdı

Üniversitelinin müzik karnesi belli oldu! Her 10 gençten 9'u her gün müzik dinliyor!

Deniz Can, Türkiye 3’üncüsü oldu

Bursa iş dünyası Bursaspor için kenetlendi

İstanbul’un yerlisi Tram34'te üretim sürüyor... İlk teslimat 2026’da

Ordu'da dağ kızağı ve sosyal tesisleri açıldı

Efes Selçuk’ta Barutçu–Zeytinköy güzergahında asfalt onarımı

Bursa'da yüksek gerilim hattına yapılan kaçak iş yeri yıkıldı

Başkan Erkan Aydın Güneştepe’de vatandaşla buluştu

İnşaat Malzemesi sanayisinde Haziran daralması: Endeksler geriledi

Elektrikli araçlarda sıfırdan ikinci ele geçiş hızlanıyor

Ordu’da camiler pırıl pırıl

DEÜ’de yenilenen Onkoloji laboratuvarı hizmete açıldı

Şehit Fikret Mangura vefatının 7. gününde dualarla anıldı

Ankara Keçiören lavanta ve gül bahçesi ziyaretçileri mest ediyor

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2