Bursa kent arşivi Osmanlı tarihine ışık tutacak

Bursa kent arşivi Osmanlı tarihine ışık tutacak

Bursa kent arşivi Osmanlı tarihine ışık tutacak

Bursa ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve her türlü dokümanı bünyesinde barındıran Dijital Kent Arşivini aralık ayında halka açan Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Osmanlı tarihine ışık tutacak Kadı Sicillerini de dijital hale getirerek, Kent Arşivine aktarıyor. Bu sayede, kadıların devlet merkeziyle yaptıkları resmî yazışmalardan ferman ve hükümlere, halkın şikâyet ve dileklerinden mahkeme kararlarına kadar pek çok veriyle Osmanlı tarihini her yönüyle incelemek mümkün olacak.

BURSA (İGFA) - Bursa’da 8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet Dönemi sivil mimarlık örneği yapıların restorasyonuna kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi hafızasını geleceğe aktaracak önemli bir çalışmaya daha imza attı. Aralık ayında Bursa ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve her türlü dokümanı bünyesinde barındıran Dijital Kent Arşivini halka açan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Osmanlı tarihine ışık tutacak kadı sicillerini Dijital Kent Arşivine aktarmaya başladı. Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından 1998 yılında Ankara’daki Millî Kütüphane’den mikrofilm formunda alınan ve 2010 yılında dijital hâle getirilerek Şehir Kütüphanesi Bursa Belgeliği Koleksiyonuna kazandırılan “Bursa Kadı Sicilleri” artık herkes tarafından ulaşılabilir hale gelecek.

En önemli hukukî belgeler

Bursa Kadı Sicilleri’nin dijital arşive aktarılma süreciyle ilgili tanıtım toplantısı Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Proje koordinatörleri Prof. Dr. Salih Pay ve Doç. Dr. Abdullah Çakmak’ın katıldığı toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kadı sicillerinin, Osmanlı Devleti’nin en önemli hukukî belgeleri olarak kabul edildiğini hatırlattı. En eskisi 1455 yılına ait olan, Bursa ve kazaları ile Söğüt’e ait büyük bir belge potansiyeline sahip Bursa Kadı Sicilleri’nin, Osmanlı arşivleri içinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Ancak farklı mahkeme kâtiplerinin el yazıları ile rika, nesih, divani ve siyakat gibi farklı yazı çeşitleriyle yazılmış bu sicillerin okunmasındaki güçlüklerin yanı sıra dizinleri de olmadığı için içeriklerinde aranan bilgiye kolayca ulaşılamamaktadır. Bu bağlamda Kütüphaneler Şube Müdürlüğü ve Prof. Dr. Salih Pay koordinasyonunda bir araya gelen araştırmacılardan oluşan ekibimiz tarafından Kadı Sicillerinin özetlerinin çıkarılarak indekslemelerinin yapıldığı bir proje hayata geçirilmiş oldu. Bursa belgeliği koleksiyonunda 1.059 adet Bursa Kadı Siciline ait 268.322 sayfa bulunuyor” dedi.

Eşsiz bir kaynak

Proje kapsamında Haziran 2024 sonuna kadar 15’inci yüzyıldan 20’nci yüzyıla kadar olan 147 defterden 26.262 sayfanın okunarak özetleneceğini ifade eden Başkan Aktaş, “31 Ocak 2024 tarihi itibariyle 15., 18. ve 19’üncü yüzyıllara ait 33 defterden 6.624 sayfa okundu. Sicillerin kopyası ile birlikte araştırma ekibi tarafından oluşturulan özetleri Dijital Kent Arşivi’ne peyderpey eklenerek Osmanlı tarihi araştırmacılarının faydasına sunulmaya başlandı. Bugün itibariyle arşiv programına en eski defter olan 15’inci yüzyıldan iki deftere ait hükümler ile 18’inci yüzyıla ait 5 defterde bulunan toplam 9.858 hüküm özetleri aktarıldı. Projenin devamında bütün defterlerin okunmasıyla birlikte Osmanlı tarihine ışık tutacak büyük bir adım atılmış olacak. Artık Bursa’mız dijital dünyaya açık hâle geldi. Akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer için eşsiz bir kaynak sunuyoruz. Bu sayede; nice çalışmanın, araştırmanın, tezin, kitabın, projenin oluşumunda bizim de katkımız olacak. Bu açıdan da ayrıca mutlu ve gururluyuz. Bu büyük hazineye kentarsivi.bursa.bel.tr adresinden ulaşmak mümkün olacak. Projeye emek veren ve bir hazineyi ortaya çıkartan değerli ekip üyelerine ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, Bursa Kadı Sicilleri’nin Dijital Bursa Kent Arşivi’ne kazandırılması projesinin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

En eski sicil Bursa’ya ait

Proje Koordinatörü Prof.Dr. Salih Pay de İstanbul’dan sonra en fazla kadı sicilinin bulunduğu yerin Bursa olduğunu, ancak en eski tarihli 1455’e ait sicillerin ise Bursa’ya ait olmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Bu tarihten daha eski kayıtların ise çeşitli nedenlerde günümüze ulaşamadığını kaydeden Pay, “O dönemde mahkemeye intikal eden her şeyi kadı sicillerinde bulabiliyoruz. Evlenme, boşanma, nafaka, alacak-verecek, bağış, hibe, hırsızlık, adli hadiseler, kölelerin azadı, insanlar arasındaki problemlerin çözümlenmesi, vakıflar, vekalet, zimmet ve benzeri pek çok konu sicillerde yer alıyor. Yani çok zengin bir muhtevaya sahipler” dedi.

Projede yer alan Prof.Dr. Osman Çetin de milli kültür bakımından son derece önemli bir projede yer almaktan büyük bir bahtiyarlık hissettiğini belirterek, “Sicillerin özetleri son derece önemlidir. Bursa tarihine çok şey kazandıracağına inanıyorum” dedi.

Bursa Kent Arşivi’ne aktarılan kadı sicilleri üzerinde nasıl çalışma yapılabileceği konusunda bir sunum yapan Doç. Dr. Abdullah Çakmak da “Biz bu çalışma ile Bursa tarihine dair çalışmaların artmasını arzuluyoruz” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa'yı sarsan olay! UÜ Devlet Konservatuvarı'nda skandal iddialar!


GÜNDEM

SARDOS Şehit Hasan Yavuz için yürüdü


GÜNDEM

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor


GÜNDEM

Manisa'da 2024 mali yılı faaliyet raporu kabul edildi


GÜNDEM

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem


GÜNDEM

1,2 milyar TL'lik SED ödemeleri hesaplarda


GÜNDEM

İzmir Bornova trafiğine nefes aldıracak düzenlemeler başlıyor


GÜNDEM

17 İlde DEAŞ operasyonu: 89 terör şüphelisi yakalandı!


GÜNDEM

Sıcaklıklar artıyor! Meteoroloji'den zirai don uyarısı!


GÜNDEM

Mobilyanın Başkenti İnegöl’de 52'nci buluşma


GÜNDEM

Bursa kent belleğine yeni bir kaynak daha... Atatürk Bursa’sında Modernleşme...


GÜNDEM

Kayısının başkentini de 'don' vurdu! Başkan Er, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü


GÜNDEM

Kruvaziyer turizminin yükselişi sürüyor... Potansiyelin üzerine çıkıldı


GÜNDEM

Konya Bilim Merkezi’nde 7. Fizik Masterclass etkinliği


GÜNDEM

DEÜ ve İzmir Valiliği'nden aileyi güçlendirme hamlesi


GÜNDEM

Bursa'yı sarsan olay! UÜ Devlet Konservatuvarı'nda skandal iddialar!

SARDOS Şehit Hasan Yavuz için yürüdü

İzmir Bornova’nın renkleri sanatseverlerle buluştu

 İzmir Çiğli’de çocuklara bayram şenliği

İzmir’de Güzelbahçe çiçek açtı

Çocukluk hayali gerçeğe dönüştü

Akıncılar Huzurevi ile genç şefler mutfakta yarıştı

'Kocaeli Ansiklopedisi' internet erişimine açıldı!

Keşan TSO, 'EBYS Sistem Yöneticisi Eğitimi'nde

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor

Edirne Keşan'da engelli bireylere mesleki kursu

Bursa İnegöllü sporcular, tırmanışta derecelere uzandı

Bursa Nilüfer'de Balat'a modern pazar geliyor

Manisa'da 2024 mali yılı faaliyet raporu kabul edildi

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47