Bursa'da BUSİAD ve BUİKAD'dan ortak Blockchain toplantısı

Bursa

Bursa'da BUSİAD ve BUİKAD'dan ortak Blockchain toplantısı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Dijital Dönüşüm Uzmanlık Grubu ile Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Dijital Dönüşüm Komisyonu paydaşlığında “Sanayi ve İş Dünyasında Blockchain” Konulu toplantı BUSİAD Evi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

BURSA (İGFA) - BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, açılış konuşmasında, Blockchain teknolojisinin devrim yaratma potansiyeli bulunduğunu belirterek, özellikle finansal sektör, tedarik zincir yönetimi, dijital kimlik doğrulama ve sözleşmelerini otomatikleşmesi gibi alanlarda geniş bir kullanım alanı bulduğunu ifade etti.

“Blockchain, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması sayesinde verilerin, güvenli ve değiştirilemez olarak saklanmasını sağlamaktadır” diyen Şençayır, tedarik zinciri yönetiminin daha şeffaf ve izlenebilir olduğunu da belirtti. Şençayır, Blockchain’in sahtecilik, hileli işlemlerin ve kayıpların önlenmesini de sağladığını söyledi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu ise, endüstri 4.0 gelişim sürecinden kısaca bahsettikten sonra, BUSİAD Dijital Dönüşüm Uzmanlık Grubu’nun iş verenlerin, profesyonellerin bilinçlendirilmesi ve üniversite sanayi işbirliklerine önem verdiklerini ve BUİKAD’la bu toplantıyı düzenledikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Özhan Sağlık da Blockchain’in teorik altyapısı hakkında bilgi verdi. Dr. Sağlık, kriptografik algoritmaların 2000’li yıllarla Blockchain teknolojilerin temelini oluşturduğunu kaydederek, bu sistemin en büyük özelliğinin değiştirilmesinin çok çok zor olmasından kaynaklandığını da aktardı.

Bir bloğun değiştirilmesinin tüm blokların değiştirilmesini gerektirdiğini ifade eden Dr. Sağlık, bunun mümkün olmadığını söyledi. Blok zinciri internetin keşfinden sonra en büyük devrim olarak değerlendirdiklerini kaydeden Dr. Sağlık, verilerin güvenli olarak koruyan tek teknolojinin blok zincir teknolojisi olduğunu kaydetti.

Bitcoin’in çıkışı hakkında da bilgi veren Dr. Sağlık, “Blok zincirlerdeki temel anahtar kavram dijital cüzdan. Temel aktarım bunun üzerinden oluyor” dedi. Akıllı sözleşmeler ve tedarik zincirindeki blok zincir uygulamalarını da anlatan Dr. Sağlık, diğer uygulamaları da dinleyenlere anlattı.

YENİ DÖNEM...

İnfo Production CEO’su Erkan Öz ise çarpıcı bir analiz yaparak, ABD Başkanı Donald Trump’ın dünya sistemine reset attığını kaydetti.

Öz,  konuşmasında şunları kaydetti:

“Trump, dünyaya dolarla rezerv tutmayın diyor. 2008 krizine kadar ABD 1 trilyon dolar para basmış 200 yılda. Şimdi 8 trilyon dolar. Dolarla rezerv tutmuş Çin’le işler geriliyor. Çin’in rezervi 1.3 trilyon dolar. Bunun böyle gidemeyeceği 2008’de aslında anlaşıldı. Çin altın biriktirmeye başladı. Bizim yastık altındaki altınlarımız da aslında bizim sigortamız. Trump, doların güçlü bir para birimi olmasını istiyor ama rezerv para birimi olmasını istemiyor. Artık dolar basmak istemiyor. Bitcoin’i devletin stratejik rezerv yapması tesadüfi değil. Ticaret açığını, bütçe açığını bitirme anlayışı da dolar basmayacağız demektir. Onun yerine altın kullanılacak, Bitcoin kullanılacak demektir.”

VADELİ ÇEK VE BLOCKCHAİN...

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cemil Şinasi Türün ise Türkiye kaynaklı olan vadeli çek uygulamasını blok zincirine benzeterek, merkezi olmayan ve para yaratma özelliğini buna örnek verdi. Türün, 2024’te 12 milyondan fazla çek piyasaya sürüldüğünü bunun ön yüzünün tutarının 8 trilyon lira olduğunu arkasının ciro edilmesiyle bu rakamın 20-30 trilyon lirayı bulabildiğini söyledi. Türün, senet ve açık hesapları da buna katınca Türkiye’de göründüğünden farklı bir ekonomisinin olduğunu da kaydetti. Pazar kredibilitesinin Türkiye’de kullanılan bir mekanizma olduğunu belirten Türün, bunu yabancıların anlayamadığını da söyledi. 1 milyon 160 bin kişin çek kullandığını ve ödenmeme oranın yüzde 1.6 çek sayısında miktar olarak da yüzde 2.2 olduğunu ve bunun bankaların sorumluluğunda olmadığını da kaydetti.

Dünyada, son 3-4 günde para sisteminde farklı bir gelişme yaşandığını da belirten Türün, bunun da yeni bir sitem yaratmanın öncü göstergeleri olduğunu da ifade etti.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tansel Kaya da varlıkların tokenlaşmasına ilişkin bir sunum yaptı. Kaya, 2030 yılında token geleneksel varlıkların 16 trilyon dolarlık bir hazme ulaşacağını da söyledi. Kaya, gayrimenkul, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım biletleri, temlik edilen gelirler, alacaklar, karbon kredileri, hisse senetleri, tahviller, değerli metaller (altın, gümüş), zirai ürünlerin tokenlaşacağını belirtti.

Toplantı sonunda Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin “Kır Çiçekleri Okusun Diye” sosyal sorumluluk projesine adına yapılan bağışın sertifikası BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu ve BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır tarafından takdim edildi.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türk demir çelik sektörü temiz enerji için rüzgârı arkasına alacak


EKONOMİ

Tavuk eti artarken yumurta üretimi düştü


EKONOMİ

Şubat'ta süt ürünleri üretiminde düşüş... Ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 arttı


EKONOMİ

Türkiye'de enerji dönüşümü... Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!


EKONOMİ

'Değişen küresel gerçekler' UEZ 2025'te konuşulacak


EKONOMİ

Golden Global'in kira sertifikasına yüksek talep


EKONOMİ

Küresel savaş ekonomiyi pozitif ayrıştıracak... Enflasyon yıl sonunda yüzde 27,5 yerine 29,5'e gerileyecek


EKONOMİ

Hak İş Genel Başkanı'ndan 12 Eylül vurgusu


EKONOMİ

Küresel ticaret savaşı gölgesinde Türkiye ekonomisi pozitif ayrışacak


EKONOMİ

TEB ve OSBÜK’ten sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm için iş birliği


EKONOMİ

Bursa Büyükşehir’den ‘Büyük Çiftçi Buluşması’


EKONOMİ

ÇEDBİK'in yeni yönetimi belli oldu.


EKONOMİ

Mobilitenin geleceği bu zirvede masaya yatırılacak


EKONOMİ

Şişecam Uluslararası Cam Konferansı sektörü buluşturdu


EKONOMİ

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul için geri sayım başladı


EKONOMİ

TSYD Bursa’dan hatıra bileti önerisi

Trafikte 'orta şeride ceza' iddiaları asılsız

Bahçeli: İmamoğlu'nun yargı süreci hızla tamamlanmalı!

Ankara'da unutulan eşyalar için açık artırmaya çıkıyor

GÜSOD’dan özel güvenlik sektöründe teknoloji ve eğitim vurgusu

TBMM'nin gündeminde bu hafta neler var?

Bakan Kurum'dan 'Ebrar Sitesi' paylaşımı

“Süleyman ve Öbürsüler” İzmirli tiyatroseverlerle buluştu

Denizlililer Yeşilçam şarkıları ile geçmişe döndü

Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?

Urla'daki çevre kirliliğine 3,7 milyon TL ceza!

İbadet ve tarih bir arada korunacak

Konya merkezli FETÖ operasyonu! 20 gözaltı

Şehit Uzman Çavuş'un naaşına 3 yıl sonra mağarada ulaşıldı!

'Kurkimin'in sağlığa katkıları saymakla bitmiyor!

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41