BUSİAD'dan İktisadi Yönelim Anketi... Sıkılaşma hissedilmeye başladı

BUSİAD

BUSİAD'dan İktisadi Yönelim Anketi... Sıkılaşma hissedilmeye başladı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa ekonomisinin nabzını tutmak adına üyeleri nezdinde Temmuz 2024’te gerçekleştirdiği, BUSİAD İktisadi Yönelim Anketi’nin sonuçlarını açıkladı.

BURSA (İGFA) - Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özdemir’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, ankete katılan firmaların verdikleri yanıtlar, üçüncü çeyrekte sıkılaşmanın etkilerinin hissedildiğine ilişkin oldu.

2024 yılının ikinci çeyreğine ait veriler Türkiye ekonomisinde iktisadi faaliyetin görece gücünü koruduğuna işaret etmektedir. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler ise para politikasının mevcut görünümü ve sıkılığını koruyan finansal koşulların etkisiyle iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte Haziran 2024 sonrası dönemde başlaması arzulanan dezenflasyonun hızlanması ve enflasyon bekleyişlerinin çapalanarak fiyatlama davranışları üzerinde etkili olması beklenmektedir. Temmuz 2024 (2024 II. Çeyrek) Busiad İktisadi Yönelim Anketine verilen yanıtlar söz konusu görünümü teyit eder nitelikte eğilimler sunarken bazı yönleriyle ayrışan bir eğilimi yansıtmaktadır. Bu çerçevede ankete verilen yanıtların bir önceki çeyreğe göre değişimi, toplulaştırılmış halde aşağıda sunulmaktadır:

PERFORMANSLAR ZAYIFLIYOR...

Ankete katılan firmaların bir önceki çeyreğe göre performanslarının ortalama olarak zayıfladığı, imalat sanayinde ise zayıflamanın belirginleştiği izlenmiştir. Firmalar gelecek altı aylık süre içinde mevcut görünümlerinin süreceğini değerlendirmektedir. Son 3 aylık üretim hacmindeki değişme söz konusu olduğunda, bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak üretim hacmi azalış yönünde değişirken, değişimin önümüzdeki üç ay için azalış yönünde belirginleşeceği teyit edilmiştir.

İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ...

Ankete katılan tüm firmalar için ortalama olarak bir önceki çeyreğe göre istihdam performansında kötüleşme olduğu, imalat sanayinde ise söz konusu eğilimin daha güçlü bir değişim gösterdiği izlenmektedir. İstihdam düzeyindeki olumsuz eğilimin önümüzdeki üç ayda da süreceği beklenmektedir. Firmalar, önümüzdeki 6 ay boyunca ücretlere ilişkin maliyetlerin artmasını beklerken söz konusu beklentinin imalat sanayinde bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak daha zayıf olduğu görülmektedir. Firmalar açısından gelecek 12 ayda geçmiş 12 aya kıyasla makine-teçhizat yatırımlarının bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak önemli bir değişim göstermediği, imalat sanayinde ise değişimin sınırlı bir iyileşme yönünde olduğu anlaşılmaktadır. Aynı dönem için bina-tesis yatırım harcamalarında bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak azalış beklenirken, imalat sanayi açısından söz konusu eğilimin bir önceki çeyreğe göre daha güçlü olduğu gözlenmektedir.

İHRACATTA AZALIŞ...

İhracat yapan firmaların, son üç aylık ihracat siparişleri bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak azalış yönünde değişim gösterirken, söz konusu değişim imalat sanayinde yatay bir görünüme sahiptir. Firmalar, gelecek üç aya ait ihracat siparişlerinin bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak azalış yönünde değişim göstermesini beklemektedir. Ankete katılan firmaların faiz riskinde artış olduğu görülmektedir. Ortalama olarak faiz riski, bir önceki çeyreğe göre imalat sanayi için yukarı yönlü bir sıçrama sergilemiştir. Firmaların kur riskinin bir önceki çeyreğe göre ortalama yükseldiği izlenirken imalat sanayinin bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak kur riskinde belirgin bir artış izlenmektedir. Tüm firmalar açısından, geçmiş 3 aya kıyasla finansman ihtiyacının bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak önemli ölçüde arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, gelecek üç aylık dönemde TL cinsi kredi faiz oranına ilişkin beklentiler bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak önemli ölçüde aşağı yönlü değişim göstermiştir.

Firmaların karlılık düzeylerinde bir önceki çeyreğe nazaran ortalama olarak azalış yönünde bir değişim gözlenmiştir. Döviz kurundaki değişimlerin satış fiyatlarını etkileme hızı 0-3 ay arasındaki eğilimini korurken, imalat sanayinde bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak hızın zayıfladığı gözlenmektedir. Ankete katılan firmalar gelecek 3 ayda ortalama birim maliyetlerinin artmasını beklerken, artış yönündeki değişim beklentisi bir önceki çeyreğe göre yatay seyretmektedir.

Küçükkayalar ankete yanıt veren BUSİAD üyesi firmalara da teşekkür etti.


Haber Kaynak : İGFA

23 Nisan'da moda kruvaziyer tatili

BUÜ Hastanesi’nin Göğüs Hastalıkları Polikliniği yenilendi

Tarımda kriz ve mücadele Bursa Nilüfer’de tartışıldı

Bursa Gürsu'da kitap bağışına destek yağdı

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara tiyatro şöleni

Mattia Ahmet Minguzzi'nin adı en sevdiği yerde yaşayacak

Berkay’dan 14’ncü Alaçatı Ot Festivali’nde muhteşem konser

Tarımda kriz ve mücadele Nilüfer’de tartışıldı

Bayram sonrası ikinci elde patlama yaşandı

Gökhan Gökgöz yeniden Bursa Büyükşehir Belediyespor’da

‘Geleceğin Enerji Stratejisi’ Uludağ Enerji Zirvesi’nde konuşuldu

İnegöl’de okul bahçelerine bahar geldi

Doğum yardımı mayısta başlıyor

DEÜ'lü genç yönetmene 15 ödül

Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ihracat liderleri ödüllerle onurlandırıldı

İzmir Efes Selçuk 23 Nisan coşkusuna hazırlanıyor

Alaçatı Ot Festivali’nde Berkay coşkusu

Dijitalleşen Türkiye sanayisi Bursa’da buluşuyor!

Turizmin kalbi 2026’da İstanbul Fuar Merkezi’nde atacak!

Balkanlar ve Rodos-İstanköy Türk Kültürü paneli Karşıyaka’da gerçekleşti

Tütün sektörü 2025 yılında 80 bin ton üretim hedefi koydu

18'inci kent lokantası Eyüpsultan'a

Türk firmaları için E-İhracat'ta küresel adım

İzmir Alaçatı'da renkli ot festivali

Kayseri Büyükşehir'den amatör spora 3 milyon liralık destek

Başkan Zeydan Karalar; “Merkezi yönetim belediyelerimizin yanında olmalı”

AK Parti İlçe Başkanı Bayraklı: “Selçuk halkı sahipsiz değildir”

Osmangazi’de 23 Nisan kutlamaları başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

Yükleniyor