Çocuğunuz 3 yaşından sonra çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!

Çocuğunuz 3 yaşından sonra çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!

Çocuğunuz 3 yaşından sonra çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!

Dil ve konuşma bozukluklarının çocukların hem sosyal hem de akademik gelişimlerini doğrudan etkileyebildiğini dile getiren Dil ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar, “Eğer bir çocuk 3 yaşından sonra hala çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa, 4 yaşından sonra hala birçok kelimeyi anlaşılamayacak şekilde söylüyorsa mutlaka terapist tarafından değerlendirilmelidir.” dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar, 22 Ekim Dünya Kekemelik Farkındalık Günü nedeniyle, okula yeni başlayan çocuklarda sıkça görülen dil ve konuşma bozukluklarını değerlendirdi.

Okul çağındaki çocuklarda en sık görülen dil ve konuşma bozukluklarının konuşma sesi bozuklukları, akıcılık bozuklukları ve ses bozuklukları olduğunu ifade eden Hazel Ezgi Dündar, “Konuşma sesi bozuklukları çoğunlukla bazı sesleri yanlış üretme örneğin ‘araba’ yerine ‘ayaba’ deme şekline görünür. Bazen de sesleri dilin kurallarına uygun şekilde üretememe, yer değiştirme, ses/hece ekleme ve çıkartma ya da konuşma seslerine dair farkındalığa sahip olmama şeklinde kendini gösterebilir. Akıcılık bozuklukları ise duraklamalar, tekrarlar ve uzatmalar şeklinde görülebilir. Çocuklarda ses bozukluğu olduğu ise sesinde kısıklık, tizlik, nefeslilik ve sesini zorlanarak çıkartma durumları gözlemlendiğinde düşünülebilir.” dedi.

SOSYAL ORTAMLARDA DAHA ÇEKİNGEN KALABİLİYORLAR

Dil ve konuşma bozukluklarının çocukların hem sosyal hem de akademik gelişimlerini doğrudan etkileyebildiğini dile getiren Hazel Ezgi Dündar, “Sosyal olarak, bu çocuklar kendilerini doğru ve anlaşılır bir şekilde ifade edemedikleri için akranlarıyla iletişim kurmakta zorluk yaşayabilirler. Bu, onların arkadaş edinmesini ve grup oyunlarına katılmasını zorlaştırabilir, hatta özgüven eksikliğine ve içe kapanıklığa neden olabilir. Örneğin, anlaşılırlığı düşük olan, kekemelik veya ses bozukluğu olan bir çocuk, sınıf içinde konuşmaktan çekinebilir, bu da onların sosyal ortamlarda daha çekingen kalmalarına yol açabilir.” diye konuştu.

Akademik açıdan, dil ve konuşma becerilerinin okuma, yazma, dinleme ve anlama gibi akademik yeteneklerin temelini oluşturduğunu kaydeden Hazel Ezgi Dündar, “Konuşma bozukluğu olan çocuklar dil becerileri akranları ile eş seviyede gelişmediğinde akademik başarıları da olumsuz etkilenebilir.” dedi. Dündar, okuma problemlerinin, çocukların okuma hızında, doğruluğunda ve anlama becerilerinde yaşıtlarına göre gerilik göstermesi ile tanımlandığını da kaydetti.  

ERKEN YAŞLARDAKİ OKUMA PROBLEMLERİNİN İLERİYE DÖNÜK ETKİLERİ NELER OLABİLİR?

Okuma ve okuduğunu anlama güçlükleri erken yaşta fark edilip müdahale edilmezse, çocuğun eğitim hayatı boyunca ve sonrasında ciddi sorunlara yol açabildiğini de ifade eden Hazel Ezgi Dündar, bu konuda ebeveynlerin neler yapılabileceği konusunda da bilgiler verdi. 

Ebeveynlerin, çocukların dil ve okuma becerilerini geliştirmek için evde çeşitli stratejiler uygulayabileceğini de söyleyen Hazel Ezgi Dündar, “Öncelikle, çocukla konuşmaya ve ona kitap okumaya vakit ayırmak çok önemlidir. Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazandırmak, çocuğun kelime dağarcığını genişletir ve dil becerilerini geliştirir. Bunun yanında, günlük konuşma pratiği için ebeveynler çocuklarıyla her gün bolca sohbet etmeli, onları kelimeleri doğru kullanmaya teşvik etmeli ve konuşmalarına pozitif geri bildirim vermelidir. Harflerle, kelimelerle veya seslerle ilgili oyunlar oynayarak çocuğun dil ve okuma becerilerini eğlenceli bir şekilde geliştirmek mümkündür. Çocuklar okuma veya konuşma hataları yaptığında ebeveynler sabırlı olmalı ve onları düzeltici, motive edici şekilde yönlendirmelidir.” dedi.

Dil ve konuşma açısından desteğe ihtiyacı olduğuna karar verilen çocukların fonolojik farkındalık becerileri, dil ve kelime dağarcığı gelişimini oyun temelli yaklaşımlar yardımıyla desteklenebildiğini kaydeden Dündar, çocukların daha güçlü bir dil temeli oluşturarak akademik başarılarını artırmalarına ve duygusal gelişimlerini sağlıklı ilerletmelerini destekler.” şeklinde sözlerini tamamladı


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Evde bakım hizmetleri hayat kurtarıyor


SAĞLIK

Çocuklarda kasık fıtığına dikkat


SAĞLIK

Diziniz ağrıyorsa merdivenden inip çıkmayın!


SAĞLIK

İstanbul Bakırköy'den ücretsiz kalp sağlığı taraması


SAĞLIK

Sırrı Süreyya Önder'in hayati tehlikesi sürüyor! Aort damarı yırtılması nedir?


SAĞLIK

“Sağlıklı Beslenme Yolculuğum” başladı


SAĞLIK

Uzmanlar Nilüfer’de kalp sağlığını anlattı


SAĞLIK

Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?


SAĞLIK

'Kurkimin'in sağlığa katkıları saymakla bitmiyor!


SAĞLIK

Omuz ağrısını tetikleyen 6 neden!


SAĞLIK

Çocukluk aşı takviminde yenilik! 6 bileşenli aşı uygulaması başladı


SAĞLIK

Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor


SAĞLIK

2035’te her dört kişiden biri obez olabilir


SAĞLIK

Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmandan uyarı


SAĞLIK

Makat çatlağına 6 doğal çözüm


SAĞLIK

Türkan Şoray Atatürk'ün portresini gördüğünde duygusal anlar yaşadı

Ankara Keçiören'de 'afet farkındalık eğitmeni' eğitimi

İYİ Parti'den Karacabey'de 'sandıktaki emanete ihanet' tepkisi!

Bursa’da tüm ilçelerde eş zamanlı ders işlendi... İlk ders 'Sağlıklı Beslenme'

İstanbul Beylikdüzü'nde çocukların şenlik başladı

105. yıl coşkusu TBMM'de başladı

Bursa İnegöl Belediyesi’nde sonuç odaklı izleme ve değerlendirme sistemi eğitimi yapıldı

Muğla’da Kadın Yaşam ve Sosyal Hizmet Merkezi açıldı

Malatya'nın ulaşım sorununa alternatif çözüm

İlk yerli ve milli uydumuz TÜRKSAT 6A devrede

Kocaeli'den Turizm Haftası’na özel Cumalıkızık gezisi

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2024 Ödülleri’nde kazanan isimler belirlendi

Bursa Kitap Fuarı'nda Bursa araştırmacıları okurlarıyla buluştu

Manisa'da ilçe belediyelerine enerji eğitimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Papa Franciscus için taziye mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
16.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48