DEÜ'den sürdürülebilirliğe estetik katkı

DEÜ

DEÜ'den sürdürülebilirliğe estetik katkı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) birisi olan "Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Faydalı Obje Tasarımı ve Üretimine Uygulanması" projesi kapsamında, İzmir’in kültürel değerlerini vurgulayıcı, fonksiyonel ve estetik bir yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimi yapılacak.

İZMİR (İGFA) - Sıfır Atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarındaki çalışma ve ödülleriyle Türkiye’nin zirvesinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir’in kültürel değerlerini de ön plana çıkaracak sürdürülebilirlik projesinin çalışmalarına devam ediyor. DEÜ’nün farklı alanlarda sürdürdüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) birisi olan "Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Faydalı Obje Tasarımı ve Üretimine Uygulanması" projesi kapsamında, Türk kültürel değerlerinin bir parçası olan kolonyanın yenilikçi ve sürdürülebilir bir şişe tasarımı ile sunumuna yönelik çalışmalar yürütülüyor. Proje yürütücülüğünü DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’nın yaptığı ve 24 araştırmacı akademisyenin yer aldığı projeyle, İzmir’in endemik bitkileri ve geri dönüştürülebilir yerel meyve işleme atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile kolonya üretilmesi de hedefleniyor.

3 BİN ŞİŞE ÜRETİLECEK

Projeye yönelik gelişmeleri paylaşmak için DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ı ziyaret eden DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, araştırmacılardan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı’ndan Prof. Dr. Halil Yoleri ile DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü’nden Dr. Öğretim üyesi Tolga Akcan, çalışma kapsamında 3 bin adet şişenin üretilmesinin hedeflendiğini kaydettiler. Projeyle İzmir’in kültürel değerlerini vurgulamak, fonksiyonel ve estetik bir yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimini hedeflediklerini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Çevre dostu uygulamalarıyla dikkat çeken Üniversitemiz, bu alandaki girişimlerine bir yenisi ekledi. Patenti alınarak Üniversitemizin öz kaynaklarına yeni bir ürünle katkıda bulunmasını öngördüğümüz proje kapsamında, Türk kültürel değerlerinin bir parçası olan kolonyanın özgün bir şişe tasarımı ile sunulması ve meyve atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile kolonya üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

PROTOTİPLER İNCELENDİ

Kısa sürede tamamlanması öngörülen projenin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Araştırma Üniversiteleri için belirlenen odak alanlardan olan “Çevre Bilimleri ve İklim Değişikliği” isimli gösterge ile de ilişkili olduğunu belirten Rektör Hotar, “Yapılacak literatür taraması ile geleneksel kolonya üretim ve tüketim alışkanlıkları incelenerek çevre dostu, yeniden doldurulabilir veya anı objesi olarak da değer görebilecek, hediyelik özelliği taşıyan niş bir ürün ambalajı oluşturmaya çalışacağız. Proje kapsamında, İzmir’in endemik bitkileri ve geri dönüştürülebilir yerel meyve işleme atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile üretilecek kolonyaların ürün kimliğini yansıtan ambalajlar tasarlayacağız. Bunlar Güzel Sanatlar Fakültemiz tarafından yapılacak özgün tasarımlar olacak. İşte bu tasarımların prototiplerini inceleme şansı yakaladığımız ziyarette, hocalarımızla projemizin detaylarını da görüştük. Bu anlamlı çalışmadan dolayı hocalarımıza ve projede emeği geçen tüm araştırmacılarımıza teşekkür ediyoruz” ifadesinde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul'da 'en etkili ilaç' polemiği

Bursa Nilüfer Belediyespor'dan sevindiren galibiyet

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En etkili ilaç sandık!

BAŞKAN MAMLAGİL DÜNYA TÜRK BİRLİĞİ BURSA İL YÖNETİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

TESK esnafları uyardı: İş Sağlığı için online kurslar 3 Şubat'ta başlıyor

Tenceredeki yağ alev alırsa nasıl söndürülür?

Bursa Osmangazi'de minyatür sergi

Ege'de sıklaşan depremler için Prof. Dr. Naci Görür'den uyarı!

Kış Tatbikatı Kars'ta sürüyor

Bursa'da 7 okul daha güçlendirilecek!

Bursa Nilüfer'de müziğin birleştirici gücü ile kenetlendiler

Tarihi fenerler yenileniyor

Merinos 87 yaşında... Mirası Bursa'da yaşatılıyor

Bursa Büyükşehir 300 çocuğa Bursaspor çoşkusu yaşattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sapkınlıkla mücadeleye taviz yok!

Bursa Büyükşehir’den kırsala ekipman desteği

İRADE iki havalimanında görevde

Menopoz neleri değiştiriyor? Kadınların menopoz için ortalama yaşı 45-52!

TOFAŞ Spor Okulları Bursa'da bir araya geldi

8 saattir Ege Denizi 17 kez, Akdeniz 47kez sallandı!

Uludağ'ın zirvesine astığı bayrağa ceza!

Bebek ve çocuk giyim sektörü Junioshow’da buluştu

Bursa Çıraklık ve Staj Mağdurları hak arayışını sürdürüyor

Kent içi trafik alarm veriyor! Yoğunluğu hafifletmek mümkün mü?

MEB: Ekran süresini azaltın, anıları çoğaltın

Tek kulaçla 'şampiyonluk' yolunda

Bursa Yıldırım’da mobil fotoğrafçılık eğitimi başladı

Dünyanın ilk uzay video görüşmesi yapıldı

İstanbul'un yeni taksi plakalarına 29 yıllık ihale

Edirne Keşan'da iki günlük yol bozuldu! CHP'den AK Parti'ye 'beceriksizlik' eleştirisi

Yükleniyor