Dişeti hastalıkları kalp sağlığını tehdit ediyor

Dişeti hastalıkları kalp sağlığını tehdit ediyor

Dişeti hastalıkları kalp sağlığını tehdit ediyor

Diş sağlığınızı ihmal etmek, yalnızca ağız içindeki sorunlara yol açmakla kalmıyor aynı zamanda kalbinizi de ciddi bir tehlike altına sokuyor.

İSTANBUL (İGFA) - Avrupa Estetik Diş Hekimliği Derneği Üyesi Uzman Dt. Funda Özsarı, dişeti hastalıklarının kalp hastalıkları riskini iki katına çıkardığını belirterek, ağız sağlığı ile kalp sağlığı arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekti.

“Dişlerinizdeki enfeksiyon sadece ağzınızda kalmıyor, damarlarınıza ve kalbinize kadar ulaşıyor” diyen Dt. Özsarı, basit bir dişeti hastalığının, kalp krizi veya felce neden olabilecek ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Dişeti hastalıklarının, ağızda biriken bakterilerin dişeti dokusuna saldırmasıyla başladığını, ancak bu enfeksiyonun yalnızca ağız içinde sınırlı kalmadığını ifade eden Özsarı, dişeti hastalıklarının vücutta düşük seviyeli kronik iltihaplanmaya yol açarak kalp damarlarında plak oluşumunu hızlandırdığını belirtti.   Özsarı, “Dişeti hastalıkları sırasında ortaya çıkan kronik enflamasyon, damar duvarlarında plak oluşumuna yol açarak ateroskleroza zemin hazırlıyor. Bu durum, kalp krizi ve felç riskini ciddi ölçüde artırıyor.” dedi.

Özsarı, dişeti hastalığına yol açan bakterilerin kan dolaşımına girerek kalbe ve damar sistemine yayılabileceğini söyledi. Bu bakterilerin kalp kapakçıklarına zarar verebileceğini ve endokardit gibi ciddi kalp enfeksiyonlarına neden olabileceğini ifade eden Özsarı, bu tür enfeksiyonların kalp kapakçıklarında kalıcı hasara yol açabileceğine dikkat çekti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE DAMARLAR ARASINDAKİ KRİTİK İLİŞKİYE DİKKAT

Dişeti hastalıklarının kalp hastalıklarına katkıda bulunan en önemli faktörlerden birinin, vücudun bağışıklık tepkisi olduğunu belirten Özsarı, şu açıklamalarda bulundu: “Dişeti hastalığına karşı vücudun verdiği sürekli bağışıklık tepkisi, damarlarımızdaki endotel hücrelerine zarar verebilir. Endotel hücreleri, damarlarımızın sağlıklı kalmasını sağlar, ancak kronik enflamasyon bu hücrelerin işlevini bozarak damarların esnekliğini azaltır ve yüksek tansiyon gibi riskleri artırır.”

Özsarı, kronik enflamasyonun damar sertleşmesine (ateroskleroz) neden olduğunu ve bunun da kalp krizine kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Özsarı, "Dişeti iltihabının basit bir ağız problemi olmadığını anlamalıyız. Bu iltihaplanma, damarlarınızda plak birikimini hızlandırarak kalp krizi ve inme riskinizi artırıyor" dedi.

Dişeti hastalıklarının, diyabet hastaları için daha da büyük bir risk oluşturduğunu vurgulayan  Özsarı, diyabet hastalarının dişeti hastalıklarına daha yatkın olduğunu ve aynı zamanda diyabetin kontrolünü zorlaştırdığını söyleyerek şöyle devam etti ; “Diyabetli bireylerde kan şekeri seviyesinin yüksek olması, dişeti enfeksiyonlarının daha şiddetli seyretmesine neden oluyor. Bu da diş kayıplarının yanı sıra, diyabetin kontrol altına alınmasını zorlaştırarak kalp sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor”

KALBİNİZİ KORUMANIN YOLU DİŞLERİNİZİ KORUMAKTAN GEÇİYOR

Özsarı, dişeti hastalıklarının tedavi edilmesinin yalnızca ağız sağlığını değil, genel vücut sağlığını da koruduğunu vurgulayarak  “Ağız sağlığı, vücut sağlığının bir göstergesidir. Dişeti hastalıklarını önlemek ve ağız bakımını ihmal etmemek, yalnızca diş kayıplarını engellemekle kalmaz; aynı zamanda kalp krizi ve felç riskini de azaltır.” Dedi. Özsarı, özellikle sigara içenler, diyabet hastaları ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerine sahip bireylerin dişeti sağlığına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.


Haber Kaynak : İGFA

Ukrayna'da yaşayan Türk iş insanına mafya baskısı

Bursa AFSİAD Başkanı Dr. İlker Duran’dan KOBİ’ler için Finansman Çağrısı

Malatya’da zirai don mağduriyeti! Bakan Yumaklı’dan ilk ziyaret

Üç pisti başlatan Avrupa'da ilk olacak

İzmir Menemen’e 620 milyon liralık dev yatırım

60 yıllık tutku için geri sayım... 3 Türk takımı da yarışacak

Uluslararası Kardeş Okul İş Birlikleri Çalıştayı Bursa’da gerçekleştirildi

Bursa Nilüfer Belediyespor finalde

Caracal Robotics takımına Rumeli Türklerinden anlamlı destek

MASKİ Matik’lerden ulaşım kartlarına bakiye yükleme dönemi başlıyor

İzmir'de Narlıdere Belediyesi, Atatürk anıtı’nı bakıma aldı

İklim dengesizliğine yeni umut! Aronya -40'a direnç gösteriyor!

Çay topraklarına can suyu... Rize, Trabzon ve Artvin'de çay bahçelerinde verim arttı

İstanbul Beylikdüzü’ndeki atıklar Hatay’a nefes oldu

Sakarya'da Kaynarca’nın altyapı projesinin ilk etabında sona gelindi

Çalışma Bakanlığı'ndan istihdam atağı... 3 yılda 445 bin kişiye staj desteği

Bursa Gemlik’te kentsel dönüşüm hız kazanıyor

Uluslararası Spor Şenlikleri heyecanı Nilüfer’i sardı 

Kent Lokantası ve Halk Mandıra Salihlililerin hizmetinde

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin 'Bahar Şenlikleri' tepki topladı

Tarım ÜFE'de en yüksek artış turunçgillerde... Turunçgiller 'Tarım'ın gözdesi

Sırrı Süreyya Önder'in hayati tehlikesi sürüyor! Aort damarı yırtılması nedir?

Ordu'da kaz yetiştiriciliği artıyor

Bakan Bolat’tan Şam’da kritik görüşme

ATP GreenX, 10. İstanbul Karbon Zirvesi'nin altın sponsoru oldu

Çocuklar 23 Nisan’ı Osmangazi’de neşeyle kutlayacak

İstanbul'da Bakırköy’ün parkları yaza hazır

2. Uluslararası Kapanca Sokak Festivali için hazırlıklar başladı

Yerli ve Milli Savunma Teknolojileri göz kamaştırdı

MEB'den uluslararası konferans hazırlığı

Yükleniyor