Down sendromu hastalık değil, bir farklılık

Down sendromu hastalık değil, bir farklılık

Down sendromu hastalık değil, bir farklılık

Down sendromunun bir hastalık değil, kromozomal bir farklılık olduğunu vurgulayan uzmanlar, doğru eğitim ve terapilerle Down sendromlu bireylerin önemli gelişimler gösterebileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Down sendromunun konuşma gecikmesi, sosyal etkileşim farklılıkları ve bazı sağlık risklerini beraberinde getirdiğini aktaran Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Down sendromlular doğru bir eğitim, ergoterapinin de içinde yer aldığı terapilerle beraber daha yavaş olsa da son derece güzel bir gelişim sağlayabiliyorlar” dedi.

İleri anne yaşının, en büyük risk faktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kilit, 35 yaş sonrası down sendromlu bebek doğurma olasılığının arttığını ifade etti.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, Down sendromunun bir hastalık değil, kromozomal bir farklılık olduğunu vurgulayarak, genetik sebepleri, etkileri ve uygun eğitim ile Down sendromlu bireylerin gelişim gösterebileceğini anlattı.

Normalde bir insanda 46 tane kromozom bulunduğunu, Down sendromlu bireylerde ise 21’inci kromozomda bir anneden bir babadan gelen 2 değil 3 kromozom olduğunu aktaran Kilit, “Yani artı bir kromozomun söz konusu olduğu bir kromozomal farklılıktır. Down sendromlu bireylerde yüz görünümü olarak farklılıklar bulunabilmekle birlikte maalesef kalp hastalıklarına daha fazla yatkınlık olabiliyor. Konuşma ve işitme konusunda problemler yaşayabiliyor ve ilerleyen zamanlarda Alzheimer riskinde bir artış söz konusu olabiliyor. Gelişim ve psikiyatrik olarak bakıldığında Down sendromlular doğru bir eğitim, ergoterapinin de içinde yer aldığı terapilerle beraber daha yavaş olsa da son derece güzel bir gelişim sağlayabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Down sendromlularda bilişsel olarak sosyal alanlarda, yürütücü işlevlerde ve zihin kuramında bazı gerilikler görülebildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Otizmli bireylerle kıyaslandığında Down sendromunda taklit, jest ve mimiklerin kullanımı, sosyal etkileşim çok daha fazla olabiliyor. Zihin kuramı bazında bakıldığında insanların duygu ve düşüncelerini anlama, kendininkinden farklı duygu ve düşüncelerin ayrımına varma, kendi duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda bazı gerilikler görülebiliyor.” dedi.

Kilit, down sendromunda konuşma gecikmesi ve konuşmada yaşanan problemlerin de bilindik gerçekler olduğuna dikkati çekerek, “Erken yaşlarda özel eğitim başta olmak üzere, terapilere başlanırsa Down sendromlu bireylerin yazar olabildikleri, normal zekâ kapasitesine sahip bireyler haline bile gelebildikleri, okuma yazma alanı başta olmak üzere üniversiteler bitirebildikleri de bilinen gerçeklikler. O yüzden Down sendromunu bir hastalık olarak değil; kromozomal bir farklılık olarak görmek gerekir. Sabırla, onlara uygun bir eğitim stiliyle ve terapilerle her şeyi yapabilecek bireyler haline gelebilecekleri hiçbir zaman unutulmamalı" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Güney Temiz’in dostları SYFCEG Grubu hayır düzenliyor

Kocaeli'nin lezzetleri TRT'de tanıtıldı

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı

İstanbul'da PD'ler genişliyor

İzmir Bornova'da Kavaklıdere’ye asfalt hamlesi

Mesleki sorumluluk sigortası dijitalleşme ile büyüdü

'Kurumlar'da beyan dönemi başlıyor

Turizmde 9 günlük bayram ve ara tatil hareketliliği

İzmir Çiğli Belediyesi'nden Sabri Amca'ya yeni yuva

Düzensiz göçle mücadele sürüyor

Altun: Daima Filistin’in yanında olacağız

Saraçhane'de demokrasi şenliği

Kasalarca domatesler çöpe döküldü! Cezasız kalmadı!

İnternet alışverişlerinde yeni dönem

İzmir Bornova'nın zemin çalışmaları tamamlanıyor

Karadeniz'de mayın tespit edildi! SAS timi etkisiz hale getirdi

Bakan Yerlikaya'nın bayram telsiz mesajı

Ankara'da 300 bin genç faydalandı

2024 teftişlerinde 710 milyon TL'lik kamu alacağı ödetildi

Bursa'da Osmangazili miniklere 'sıfır atık' eğitimi

Şampiyon atletler yeniden İstanbul'a geliyor

'Hava'da yolcu hakları dijitalleşti

18’inci International Junior Cup yarın başlıyor

CBME Türkiye 2025'in katılımcı başvuruları başladı

Şehit ailesi çifte bayram sevinci yaşadı

Bakanlıktan 'sürdürülebilir' geri dönüşüm klibi

Tatilde ihmal edilmemesi gereken 8 siber önlem

Tatilin ilk iki gününde trafik 19 can aldı!

AstraZeneca'dan Çin'e 2,5 milyar dolarlık yatırım... Çin'deki ilk ve tek aşı üretim tesisi olacak

Pfizer'den Sağlık Bakanlığı onaylı 39. 'klinik eğitim'

Yükleniyor