KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu 

Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu 

Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu 

Bursa'da Nilüfer Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Pancar Deposu’nda usta oyuncuları ağırladı. Söyleşide, tiyatrodaki deneyimlerini aktaran Salih Kalyon, Orhan Aydın ve Cengiz Bozkurt; tiyatronun sorunlarını ve iyi oyuncu olmanın özelliklerini aktardı.

BURSA (İGFA) - Bursa Nilüfer Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ne özel söyleşiler düzenledi.  Söyleşilerde Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği atölyeye katılan gençler, yazım süreci deneyimlerini aktarırken, tecrübeli oyuncular da tiyatronun dünü bugünü ve geleceğini konuştular. Pancar Deposu’ndaki söyleşilere Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin ve Serpil Altun ile Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir’in yanı sıra çok sayıda tiyatro tutkunu katıldı. 
Program Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Sanatçısı Sultan Ahmet Çakır’ın ‘Uluslararası Bildiri’yi okuması ile başladı. Daha sonra Doç. Dr. Süreyya Karacabey'in moderatörlüğünde “Bir Süreç Olarak Tiyatro: Oyun Yazma Durakları” başlıklı söyleşi yapıldı. Meltem Uzunkaya, Fulden Aytaç, Salihcan Sezer ve Kadir Samet Karaman, Nilüfer Belediyesi’nin oyun yazma atölyesinde yaşadıkları deneyimleri paylaştı.

Daha önce tek kişilik ve iki kişilik oyunlar yaptığını söyleyen Salihcan Sezer, atölye sayesinde ilk defa 12 kişilik oyun yazdığını ve gelişimine büyük katkı sağladığı aktardı. Kendisinin psikiyatri uzmanı olduğunu anlatan Meltem Uzunkaya ise tiyatro metni yazmanın çok farklı bir tecrübe olduğunu belirterek, bu atölye çalışmasının gelişimini teşvik ettiğini kaydetti.

Tiyatroya başlama sürecinden bahseden ve öğrencilik döneminde okulun çatı katında skeçler yaptıklarını anlatan Fulden Aytaç ise “Bir hayat ve dünya var ama çatı katında başka şeyler de mümkündü. O deneyim en büyük motivasyon. Başka hayat dünya mümkün. Oyun ve yazarlık düşünme atölyesi bu anlamda bana çok katkı sağladı” dedi.

Dışarıdan bir gözün takibinin güzel bir duygu olduğunu ifade eden Kadir Samet Karaman ise her yerde okuma tiyatrosu yapamadıklarını belirterek, katıldıkları atölyede bunu deneyimlemenin mutluluğunu aktardı.



GEÇMİŞ VE GELECEK TİYATRO NEREYE
İkinci oturumun başında Ayşe Gülerman Kum, ‘Ulusal Bildiriyi’ okudu. Daha sonra ikinci oturuma geçildi. “Geçmiş ve Gelecek Tiyatro Nereye?” başlığının ele alındığı söyleşiyi Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Müdürü Kazım Güçlü yönetti. Deneyimli tiyatro sanatçıları Salih Kalyon, Orhan Aydın ve Cengiz Bozkurt da deneyimlerini ve düşüncelerini aktardı.

SALİH KALYON: TİYATRODA GÖZLEM ÇOK ÖNEMLİ
Osmanlı döneminde tiyatrocuların şahitliklerinin kabul edilmediğini söyleyen Salih Kalyon, Atatürk sayesinde Cumhuriyet’in ilanıyla haklar elde ettiklerini kaydetti. İyi bir tiyatrocunun sahnede nasıl duracağını bilmesi gerektiğini ifade eden Kalyon, “İnsan haklarından, hayvan haklarını bilmeli. Dünyadan başka bir ortamı analiz ederek, yaşama nasıl aktarabilirimi tiyatrocu bilmeli. Tiyatro, insanla var olan bir sanattır. Tiyatroda gözlem çok önemlidir ve disiplin işidir” dedi.
Türkiye’de 200’e yakın antik tiyatro bulunduğunu söyleyen Kalyon, bunların 6000-7000 yıl öncesine dayandığını aktardı. Tiyatronun Türkiye’de talep gördüğünü de belirten Kalyon, “Bugün ekonomik sıkıntı seyirci oranını biraz düşürdü ama geçen sene ve ondan önceki sene tiyatro, altın çağını yaşadı. Şu anda da kötümser olmamalıyız” diye konuştu.  


Haber Kaynak : İGFA

Edirne Keşan'da Zafer'den anlamlı ziyaret

Manisa'da kısırlaştırılan kedi sayısı 3 bini geçti

Kaymakam Tutal'dan İpsala Sınır Kapısı'na ziyaret

İzmir Çiğli'de Leyla Teyze'ye bayram sürprizi

“3 Kuşak Erzurum” oyununa yoğun ilgi

Erzurum Büyükşehir asfalt sezonunu açtı

MASKİ’den Salihli’deki çalışmalara yakın takip

Bursalı marketçilerde hedef nitelikli eleman

Nancy Atakan’ın sergisi “Beni Yok Etme” İMALAT-HANE’de

Mart'ın şampiyonu kuru fasulye!

Antalya'da yavru maymun ‘Fıstık’ yeni ailesine alıştı

Saros Körfezi’nde dev av

EGO'da bin 932 eşya unutuldu

İstanbul Bakırköy'de kronikleşmiş sorunlar gideriliyor

Ankara Büyükşehir 125 ton kırmızı eti sofralara ulaştırdı

ASKİ'den Ankaralılara tasarruf çağrısı

Ferdi Zeyrek'ten 1'inci yıl mesajı

Güney Temiz’in dostları SYFCEG Grubu hayır düzenliyor

Kocaeli'nin lezzetleri TRT'de tanıtıldı

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı

İstanbul'da PD'ler genişliyor

İzmir Bornova'da Kavaklıdere’ye asfalt hamlesi

Mesleki sorumluluk sigortası dijitalleşme ile büyüdü

'Kurumlar'da beyan dönemi başlıyor

Turizmde 9 günlük bayram ve ara tatil hareketliliği

İzmir Çiğli Belediyesi'nden Sabri Amca'ya yeni yuva

Düzensiz göçle mücadele sürüyor

Altun: Daima Filistin’in yanında olacağız

Saraçhane'de demokrasi şenliği

Kasalarca domatesler çöpe döküldü! Cezasız kalmadı!

Yükleniyor