Tarih: 15.11.2024 09:53

Dünya Türk Birliği, Ahıska Sürgünü’nün 80. yıl dönümünü andı

Facebook Twitter Linked-in

ENVER GÜLER

BURSA / GHA - Dünya Türk Birliği Bursa İl Başkanı Cemalettin Açar, Ahıska Türklerinin vatanlarından koparılıp sürgün edilişlerinin 80. yıl dönümünde bir anma mesajı yayımladı.

Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle on binlerce Ahıska Türkü, tam 80 yıl önce bugün öz vatanlarından canice koparılmıştı. Başkan Açar, Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 80. yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

DÜNYA TÜRK BİRLİĞİ, AHISKA TÜRKLERİNİN SÜRGÜNÜ ANDI

"Sovyetler Birliği ve cani lideri Stalin tarafından 14 Kasım 1944 tarihinde vatanlarından topyekün sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin  acısını 80 yıl dönümünü yüreğimizin derinliklerinde hissederek hatırlıyoruz.

Erkekleri  II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği saflarında canlarını siper ederken, olan bitenden habersiz kadınları, çocukları ve yaşlıları Türkiye sınırının birkaç adım ötesinde yaşadıkları topraklarından “sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle vatanlarından koparılmıştı.

Tıka basa dolduruldukları hayvan vagonlarında sürgüne gönderilen Ahıska Türkleri; aç, susuz günlerce süren tren yolculuğu esnasında ve sürgün yerlerindeki ilk aylarında maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalara ve olağanüstü zor şartlara dayanamayarak nüfusunun önemli bir bölümünü kaybetmişti.

Malları ve gayrimenkulleri de ellerinden alınan Ahıska Türklerinin yerleşim yerlerinin adları da değiştirilmiş, yaşadıkları yerlerde izlerini taşıyan her şey yerle bir edilerek yok edilmişti.

Bugüne kadar vatanlarına dönmelerine izin verilmeyen Ahıska Türklerine, sürgünün telafisine yönelik herhangi bir iyileştirme sağlanmadığı gibi bugün Ukrayna topraklarında devam eden Rusya’nın işgal ve saldırıları sonucunda yeni sürgünler yaşatılmıştır.

Ahıska Türklerinin seksen yıldır devam eden hak mücadelesini destekliyor, acılarını paylaşıyor, sürgün şehitlerini de rahmetle anıyoruz.

Unutmadık!

Unutmayacağız!"

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —