İstanbul Üsküdar'da çifte ezan geleneği sürüyor

İstanbul Üsküdar

İstanbul Üsküdar'da çifte ezan geleneği sürüyor

İstanbul Üsküdar Belediyesi tarafından 11 ayın Sultanı Ramazan süresince 10 noktada iftar dağıtımı yapılacak. Belediye, Ramazan ayında oluşturduğu etkinlik takvimiyle tüm Üsküdarlı ve İstanbullulara unutulmaz anlar yaşatacak. Belediye ekipleri, ilçede sürdürülen çifte ezan geleneğini ve mahyaları da görüntüledi

İSTANBUL (İGFA) - Bir Osmanlı geleneği olan karşılıklı ezan okunma geleneği İstanbul Üsküdar’da yaşatılıyor. Gelenek, Üsküdar Belediyesi ekipleri tarafından görüntülendi.

İstanbul'un tarihi ve kültürel öneme sahip camilerinde Fatih Sultan Mehmed’in vasiyeti olan “Karşılıklı ezan okuma” geleneği Mihrimah Sultan Camisi ve Valide-i Cedid Camisi arasında sürüyor. Geleneğe göre, birinci müezzin ezanın bir bölümünü okuyup bitirdiğinde diğer caminin müezzini de aynı bölümü okuyor.

Mihrimah Sultan Camisi Müezzini Ahmet Altıntaş, çifte ezan geleneğinin 350 yılın üzerinde Osmanlı’dan gelen kadim bir gelenek olduğunu ifade ederek, “O zamandan bu zamana münavebeli bir şekilde Valide-i Cedid ve Mihrimah Sultan Camisi’nde olarak karşılıklı olarak okunmaya başlanmış, biz de bu geleneği devam ettiriyoruz.” dedi.

Yaklaşık iki yıldır Mihrimah Sultan Camisi’nde görev yaptığını aktaran Altıntaş, “Müthiş bir duygu bu. Camide görev yapmadan önce, - eski bir Beykozluyum - sık sık Üsküdar’a gelir bu ezanları dinlerdim. İçimden büyük bir aşk ve şevk ile bir gün ben de bu camiden ezan okuyabilecek miyim diye hayaller kurardım. Rabbim bize nasip etti bunu.” şeklinde konuştu.

Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerden de çok güzel tepkiler aldığını vurgulayan Altıntaş, “‘Beautiful’ diyerek gelip bize sarılmak isteyenler oluyor. Göğsünü gösterip çok duygulandığını ifade edenler oluyor. Sadece bu ezanları dinlemek için her gün Üsküdar’a geldiğini söyleyenler oluyor. Çok güzel izlenimler alıyoruz.” diye konuştu.

“İlk gelenek olan yer Üsküdar’dır”

Valide-i Cedid Camisi Müezzini Ahmet Uzunoğlu da kesintisiz bir şekilde öğlen, ikindi, yatsı ve çoğu zaman da sabah namazlarında münavebeli ezan okunduğunu belirterek, “Münavebeli ezan Osmanlı’dan gelen bir gelenek. Şöyle ki; birbirine yakın olan iki caminin ezanlarının birbirine karışmasını, seslerin karışmasını engellemek için bu yöntem kullanılıyordu. Burası okuyor diğeri bekliyor, sonra biri okuyor diğeri bekliyor. İlk gelenek olan yer Üsküdar’dır. Daha sonra Avrupa yakasında Sultanahmet Camisi ile Firuzağa Camisi birbirine yakın iki camide de bu gelenek kullanılmıştır. Mihrimah Sultan Camisi ve Valide-i Cedid Camisi arasındadır bu gelenek.” ifadelerini kullandı.

Çift minaresi bulunan bütün Selatin camilerinde sürdürülen karşılıklı ezan okunma geleneği Fatih Sultan Mehmed'in vasiyeti üzerine Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi ve Sultanahmet Camii'nde de sürdürülüyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden gelenekte ezan 5 vakit farklı makamlarda ve karşılıklı okunuyor.

Öte yandan, Üsküdar Belediyesi Ramazan ayı süresince ilçede kurduğu çadırlarda 10 noktada iftar verecek.  Mimar Sinan Meydanı’na kurulan iftar çadırının yanı sıra, Yavuztürk Mahallesi (Yavuztürk İlkokulu Bahçesi), Zeynep Kamil Mahallesi, Ünalan Mahallesi, Ferah Mahallesi, Kirazlıtepe Mahallesi, Selami Ali Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulan çadırlarda vatandaşlara ücretsiz iftar dağıtımı yapılacak. 


Haber Kaynak : İGFA

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'Terörsüz Türkiye' hedefi... Bu ay yeni gelişmeler olabilir

Keşanlı sporcu Troya Yarı Maratonu’nda şampiyon oldu

İletişim'den 'planlı sezaryen' iddialarına açıklama

Bursa’da “Anadolu Mektebi öğrencilerinin dilinden Sezai Karakoç” paneli düzenlendi

Bursa Büyükşehir üreticinin yanında

Ak Parti Şile mahalle ziyaretlerini hız kesmeden sürdürüyor

İETT'den eğitime destek

Sakaryalı atletizmciler Bursa’da şampiyon oldu

Bursa'da Rumeli lezzetlerine büyük ilgi

Türkiye’nin küresel tarım ticareti güçleniyor

“Dünyanın Eski Zamanlarında” çocuk oyunu minik seyircilerle buluşuyor!

Türkan Şoray Atatürk'ün portresini gördüğünde duygusal anlar yaşadı

Ankara Keçiören'de 'afet farkındalık eğitmeni' eğitimi

İYİ Parti'den Karacabey'de 'sandıktaki emanete ihanet' tepkisi!

Bursa’da tüm ilçelerde eş zamanlı ders işlendi... İlk ders 'Sağlıklı Beslenme'

İstanbul Beylikdüzü'nde çocukların şenlik başladı

105. yıl coşkusu TBMM'de başladı

Bursa İnegöl Belediyesi’nde sonuç odaklı izleme ve değerlendirme sistemi eğitimi yapıldı

Muğla’da Kadın Yaşam ve Sosyal Hizmet Merkezi açıldı

Malatya'nın ulaşım sorununa alternatif çözüm

İlk yerli ve milli uydumuz TÜRKSAT 6A devrede

Kocaeli'den Turizm Haftası’na özel Cumalıkızık gezisi

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2024 Ödülleri’nde kazanan isimler belirlendi

Bursa Kitap Fuarı'nda Bursa araştırmacıları okurlarıyla buluştu

Manisa'da ilçe belediyelerine enerji eğitimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Papa Franciscus için taziye mesajı

Ankara Çankaya’da bulunan Pizza Porta Via’nın başarı hikayesi

Alparslan Bayraktar açıkladı: Enerjide tarihi rekor

Bursa'da sporun yaşı yok

Mysia Yolları’nda baharın tadını çıkardılar

Yükleniyor