İzmir Körfezi'ne deşarj edilen atık su değil yağmur suyu! Büyükşehir'den analiz sonuçlarıyla yanıt

İzmir Körfezi

İzmir Körfezi'ne deşarj edilen atık su değil yağmur suyu! Büyükşehir'den analiz sonuçlarıyla yanıt

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu hatlarında biriken ve kirlilik içermeyen suların denize deşarj edilmesine ilişkin görüntüler üzerinden yürütülen dezenformasyon çalışmalarına analiz sonuçlarıyla yanıt verdi.

İZMİR (İGFA) - İzmir'de Kemeraltı ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarı’nın sahil şeridindeki yağmur sularını toplayan sistemin denizle buluştuğu noktada alınan görüntülerin Körfez’e evsel atık suların deşarj edildiği iddiasıyla basına yansıtılmasına yanıt İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler’den geldi.

Başkan Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan numunelerin analiz edildiğini, çıkan sonuçların söz konusu suyun evsel atık su değil, yağmur suyu standartları taşıdığını belgelerle gösterdiğini açıklarken, Körfez’e evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği iddiasıyla kamuoyuna yansıtılan haberlerin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İZSU Genel Müdürlüğü’ne cezai yaptırım uygulanmasına yol açan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bilimsel raporlarla kanıtlandığını kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen laboratuvarlarında yapılan analizler, görüntülere yansıyan suyun evsel atık değil, yağmur suyu standartlarında olduğunu ortaya koydu.

Terfi Merkezi’nden alınan örneklere bakılarak tüm parametrelerin tespit edildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yapıldı ve yağmur suyu standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmursuyu” dedi.

İzmir Körfezi’ne atık su deşarj edildiği iddia edilen yağmur suyu kuşaklama sisteminin denizle buluştuğu noktada açıklama yapan Dr. Işıkhan Güler, şunları kaydetti:

“Kemeraltı bölgesinde iki tane ayrık sistem var. Yağmur suyu ve atık su toplama sistemi. Sistem şöyle çalışıyor. Aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelerek Kemeraltı’nda baskınlara neden olan yağmur sularının terfi merkezinde toplanıp denize deşarj edilmesini sağlıyor. Bu sürekli olan bir durum değil. Terfi merkezinde biriktirilen yağmur suları belli bir seviyeye geldiği zaman taşkınlara sebebiyet verilmemesi için denize yağmur suyu deşarj ediliyor. Derelerdeki sistem gibi düşünebilir. Kemeraltı’ndan gelen ve denize dökülen sular yağmur sularıdır. Atık su değildir.”

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Videolarda ilk önce koyu renkli gelen bir su var. Bu su yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor daha sonra normal rengine dönüyor. Bizler terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yaptık ve tamamen temiz su standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Kirli değil temiz su. Temiz su ölçüsünde denize verilmesinde bir sıkıntı yok. Ekosisteme bir zararı yok. Yağmur suları alt yapı ne olursa olsun denize gidecek. Doğal döngünün bir parçası” şeklinde konuştu. Güler, “Her yağmur yağdığında denize nasıl derelerden rüsubatlı su geliyorsa buradaki durum da aynı. Zaten video da görüldüğü üzere öncelikle yağmursuyu terfi istasyonu deposunda rüsubatlı malzeme deşarj ettiği için kahverengi renkli akıyor daha sonra suyun rengi berraklaşıyor. Ekteki planlarda da görüldüğü buradaki deşarj hattı yağmursuyu şebekesinin deşarj hattıdır” dedi.


 
TÜM DEĞERLER SINIRIN ALTINDA

Laboratuvardan alınan analiz sonuçlarının değerlendirme bölümünde  “Arıtılmamış evsel atık su kirlilik karakteristiği parametre değerleri ile karşılaştırıldığında evsel atık su olmadığı açıkça görüldü. Ayrıca iletkenlik parametresinin analiz değerinden de görüldüğü üzere deniz suyu karakterinde de olduğu görülmekte” ifadelerine yer verildi.
Yapılan ölçümlere göre arıtılmamış evsel atıklarda 500 mg/L olması beklenen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 15 mg/L değerinin altında çıktı. Toplam Askıda Katı Madde değeri ise atık sularda 220 mg/L olarak görülürken alınan numunelerde 25 mg/L olarak ölçüldü. Fosfor ve azot miktarlarının da yine sınır değerlerin çok altında olduğu görüldü.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa İnegöl Millet Bahçesi’nde yeşil dönüşüm sürüyor


GÜNDEM

Emekli maaşlarına bloke konulabilir kararına tepki


GÜNDEM

Sert ve yumuşak çekirdekli meyveler zirvede


GÜNDEM

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 1,2 arttı


GÜNDEM

TÜR SAY etkinliğiyle biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı


GÜNDEM

Terörle mücadeleye devam... 481 km tünel imha edildi


GÜNDEM

MSB: 26 bin 205 personel FETÖ'den ihraç edildi


GÜNDEM

Tekirdağ Şarköy’deki yangın kontrol altında


GÜNDEM

Atık su stratejik kaynağa dönüşüyor: Çağlar Özçelikler’den su krizi için geri kazanım çağrısı


GÜNDEM

Orta Koridor'da tarihi sefer


GÜNDEM

KO-MEK’te uluslararası bir yüz: Sunghee Park


GÜNDEM

Özel Güvenlik Hizmetleri Yönetmeliği'ndeki değişiklikler yürürlülükte


GÜNDEM

Orman yangınları ile mücadele stratejisi İzmir'de masaya yatırıldı


GÜNDEM

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı’nda açılış 2026’da


GÜNDEM

BTÜ’den su krizine karşı yer altı barajı çözümü


GÜNDEM

Bursa İnegöl Millet Bahçesi’nde yeşil dönüşüm sürüyor

CHP'li Ün’den çiğ süt fiyatlarına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü

Emekli maaşlarına bloke konulabilir kararına tepki

Merhum Zeyrek için 40. gün hayrı

Kaykay Milli Takımı’nın tercihi Osmangazi oldu 

Türk savunma sanayi gücünü sergileyecek

Konya Meramlı sporculardan Balkan Şampiyonası’nda çifte zafer

Sert ve yumuşak çekirdekli meyveler zirvede

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 1,2 arttı

TÜR SAY etkinliğiyle biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı

ASKON Bursa'da ihracat odaklı buluşma

Bursalı sanatseverler 9. Çalı Köy Filmleri Festivali’nde buluşacak  

Sakarya Büyükşehir’in ‘wushu kung fu’ takımından tarihi başarı

Terörle mücadeleye devam... 481 km tünel imha edildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2