İzmir'den “şeker” gibi destek

İzmir

İzmir'den “şeker” gibi destek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bademler Sanat Köyü’nde düzenlenen şeker otunun (stevia) tanıtımı ve atölye çalışmasına katıldı. Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen ve yapay tatlandırıcılara alternatif olan sıfır kalorili şeker otu bitkisine ilişkin destek mesajı veren Başkan Tugay, “Üretim, pazarlama, yeni ürün geliştirme çalışmaları konusunda katkı vermekten büyük mutluluk duyarız” dedi.

İZMİR (İGFA) - Çok güçlü bir doğal tatlandırıcı olan ve İzmir’de Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen şeker otunun tanıtımı ve atölye çalışması Bademler Sanat Köyü’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın katılımıyla yapıldı. Başta Japonya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılan şeker otunun (stevia), İzmir’deki üretim çalışmaları aktarıldı. Yapılan çalışmaların çok değerli olduğunu ifade eden Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şeker otunun üretimi, pazarlanması ve yeni ürün geliştirme çalışmalarına ilişkin gerekli katkıyı koymaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

“Sıfır kalorili, 300 kat daha tatlı”

Yaşar Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç ise şeker otu bitkisi hakkında detaylı bir sunum yaptı. Tatlandırıcıların günümüzde çoğunlukla sentetik olduğunu vurgulayan Genç, şeker otunun sıfır kaloriye sahip, doğal kökenli ve bitki bazlı olduğunu kaydederek “Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara çok iyi alternatif olmuştur. Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlıdır. Sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ek avantajlarıdır. Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu, nörolojik ve böbrekle ilgili yan etkileri olmadığı literatürde rapor edilmiştir” dedi. Türkiye’de pek çok şehirde şeker otunun üretildiğini ifade eden Genç, ülkedeki toplam üretim alanının 2-3 bin dönüm arasında olduğunu söyledi.

“Çok çalışıyoruz”

Bademler Sanat Köyü Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi Müdürü Dr. Ayşe Baran Türker de şeker otu hakkında bilgi vererek bitkinin üretimi için sanat köyü olarak destek sunacaklarını söyledi. Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Üyesi Gıda Mühendisi Prof. Dr. Işık Şahbaz ise şeker otunun hijyenik olarak üretilmesinin önemine değinerek üretim tesisi kurmak istediklerini belirtti. Kooperatifin 2021 yılında kurulduğunu hatırlatan Şahbaz, “Çok çalışıyoruz. 2022 yılında stevia bitkisini ilk defa diktik ve inşallah çok daha ilerleyeceğiz” diye konuştu.

Şeker otu ile tatlı yapıldı

Konuşmaların ardından Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı Yönetici Şefi Selin Güloğlu, üniversite tarafından şeker otu kullanılarak hazırlanan reçeteler üzerinden bir tatlı hazırlayıp katılımcılara tadım yaptırdı.

Şeker Otu (stevia) nedir?

Şeker otu (stevia), Güney Amerika’da bolca bulunan bir bitki. Yapraklarında bulunan özler tatlandırıcı görevi taşıyor. Başta Japonya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılan ve lif içeriği yüksek olan stevia, ısıya dayanıklı olmasıyla ilgi görüyor. Ağızda acı tat bırakmayan, aksine tatlı bir aroma veren stevia son yılların en çok kullanılan gıda maddelerinden biri. Sigarayı bırakmak isteyenlerin sıkça kullandığı stevia, insanları şeker tüketiminden uzaklaştırıyor ve ağızda uzun süreli tatlı bir aroma bırakıyor. Kalorisi düşük olduğundan dolayı daha sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: izmir'den “şeker” gibi destek

Edirne Keşan'da litrelerce sahte içki ele geçirildi

Ankara'da 'Senfonik Müslüm Şarkıları'

İzmir'de tatil çocuk atölyeleri ile şenlenecek

İzmir Bornova’da yol yapım çalışmaları hız kesmiyor

Mabel Matiz'den 360 derece '14 Şubat' şovu!

Meteoroloji'den 'kritik' uyarı

3 bine yakın zehir tacirine Narkokapan! Milyonlarca hap ele geçirildi

MGK'da 'Kırmızı Kitap' güncellendi!

Manisa'da kırmızı yol uygulaması sonlandırıldı

Avusturya ve İzmir çevre için iş birliği yapacak

Bursa Gemlik'te yeşil alanlarda budama çalışmaları sürüyor

İzmir’e Tansaş modeli geliyor

DEVA Genel Başkan Yardımcısı Ekmen: Kültür ve Turizm Bakanı istifa etmeli!

SAMEK’te 24 farklı branşta eğitim yüzlerce kursiyerle buluşuyor

Bursa Gemlik’te otobüs durakları tertemiz

Ordu'nun otopark ihtiyacına Valilik katkısı

Pençe Kilit'te 4 terörist etkisiz!

5 yıl içinde en çok ihtiyaç duyulacak 5 meslek

Anahtar'da hizmet odaklı yaklaşım benimsiyoruz

Kanser riskini menopoz değil ilerleyen yaş artırıyor

Uludağ için bir önergede İYİ Partili Türkoğlu'ndan

Malatya Doğanşehir'e TBB’den araç desteği

Kartalkaya’daki yangın için dünyadan taziye mesajları

TBB: Düşünceler baskı altına alınmaktadır

Sirena Marine işçileri 3 Şubat'ta greve çıkıyor

2060'a kadar susuzluk yaşatmayacak Çınarcık Barajı’nda çalışmalar hızlandı

Keşanlı emekliler İGFA'ya konuştu... Zam ceplere girmeden eridi!

Bolu faciasındaki 22 kişinin tedavisi sürüyor

Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?

Çocuklara empati kazandırmak onları daha mutlu ediyor

Yükleniyor