Keşan Kent Konseyi sordu: Lalacık’ta neler oluyor?

Keşan Kent Konseyi sordu: Lalacık’ta neler oluyor?

Keşan Kent Konseyi sordu: Lalacık’ta neler oluyor?

Edirne'de Keşan Kent Konseyi Lalacık Köyü'ne yapılacak açık işletme kömür ocağı için ÇED gerekli değildir kararı ile ilgili yazılı açıklama yaparak konunun köy halkının bilgisi olmadan alındığını öne sürdü.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Lalacık Köyü'nde uzun süredir tartışma konusu olan açık işletme kömür ocağı ruhsatına yönelik "ÇED gerekli değildir" kararı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Lalacık Köyü'nün daveti üzerine Kent Konseyi bünyesindeki Keşan Kent Çevre ve Ekolojik Meclisi, köy halkını dinleyerek endişelerine ses oldu.

Lalacık'ın doğal güzelliklerinin verimli tarım arazileri ve temiz havasıyla bilinen bir köy olduğuna dikkati çeken açıklamada, madencilik faaliyetlerinin başlaması halinde köyün ekosisteminin geri dönülemez şekilde zarar göreceğinin aşikar olduğu belirterek, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, halkın katılımı toplantısı yapılmadan projeye onay verilmesinin yanı sıra kararın iptali için yalnızca 10 gün içinde karşı dava açılması gerektiği vurgulandı.

 KÖYÜN ORTASINA KÖMÜR OCAĞI!

Süreci yakından takip eden Kent Çevre ve Ekoloji Meclisi,  söz konusu projenin sıradan bir madencilik faaliyeti olmadığının altı çizilirken, toplantıda, mücadele sürecinin nasıl yürütüleceğini, hukuki yolların nasıl işletileceğini ve kamuoyu oluşturmak için hangi adımların atılacağını planlandığı kaydedildi.

Önlerinde kritik süreç olduğunu ifade eden ilgililer, eğer gerekli adımlar hızla atılmazsa, Lalacık’ın doğası, tarımı ve yaşam alanı tamamen yok olacağını belirtti.

Keşan Kent Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamda, Lalacık Köyü'nün hemen yanı başında hatta köyün ortasında açık işletme kömür ocağı planlandığına dikkati çekilere şu ifadelere yer verildi:

"Bu proje hayata geçerse, köyü tamamen yıkacaklar. Burada yaşayan insanlar, nesillerdir ekip biçtikleri topraklarından koparılacak, evleri ve hayvanlarıyla birlikte göçe zorlanacak. Bu yıkımın karşılığında ortaya çıkacak değer neredeyse sıfır! Projenin kendi resmi raporlarına göre, çıkarılacak malzemenin yüzde 94’ü pasa, curuf ve toprak, yalnızca yüzde 6’sı kömür olacak. Üstelik bu kömür, yüksek kaliteli bir enerji kaynağı bile değil! Orta kalite bir yakıt için koca bir köyün yok edilmesi planlanıyor. Yani doğa yok edilirken, köylüler topraklarından sürülürken, bölge halkı büyük bir çevresel yıkımla karşı karşıya kalırken, aslında ciddi bir ekonomik kazanç bile söz konusu değil.  Üstelik bu, Lalacık’ın madencilikle ilk kez karşılaşması değil. Köyde geçmişte de bir açık işletme kömür ocağı bulunuyordu. Ancak, bölgedeki kömürün verimsiz olması nedeniyle ocak bir süre sonra kapanmıştı. Zamanında burada çalışanların anlattıklarına göre, çıkarılan kömür düşük kaliteydi ve işletme uzun vadede sürdürülebilir bir kazanç sağlamadığı için terk edilmişti. Buna rağmen, şimdi aynı bölgede çok daha büyük çapta bir proje planlanıyor. Daha önce işe yaramayan bir modelin, bu sefer köyü tamamen yok ederek tekrar uygulanmaya çalışılması, projenin gerçek amacına dair büyük soru işaretleri oluşturuyor.  Şimdi, bu mücadelede köylüler ve ekoloji örgütleri olarak dayanışmayı güçlendirmek, hukuki süreci işletmek ve kamuoyunu bilgilendirmek zorundayız. Lalacık’ta olup bitenler yalnızca bir köyün değil, tüm bölgenin geleceğini ilgilendiriyor. Bugün sesimizi çıkarmazsak, yarın çok geç olabilir."


Haber Kaynak : İGFA

Örme ve kroşe eşya ithalatında korunma önlemi kaldırıldı

Bursa Gürsu’nun çocuk kütüphanesi açıldı

68 ilde siber suçlara 169 gözaltı!

İZKİTAP’a Soykan ve Ağırel ile veda

İzmir'de "İyiliğe Yolculuk" kampı!

Kirezci: Siyasete güven azaldı! İmamoğlu ve Özdağ’ın tutuklanması hukuksuz!

Dr. Koray Topçu’dan 'Lütfen Sevgilere Basmayın' kitabı

İzmir’de 'eşitliğe sür' projesi

TOFAŞ , Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde üçüncü oldu

Şampiyon Bursa Livanespor’dan ASFK Başkanı Dağ’a ziyaret

Kayseri Talas'ta vatandaş sordu, başkan yanıtladı

Marmara’ya 'tedbirli olun' uyarısı!

8 ton mesir macunu halka saçıldı

TOFAŞ'tan ligde potada 17. galibiyet

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kırgızistan'da

Prof. Dr. Sarı: Marmara’da çözüm kirliliği azaltmak!

EMADDER Bursa’da sesini kademeli emeklilik için yükseltti

Bakan Yardımcısı Aydın'dan 'Terörsüz Türkiye' ve 'Türkiye Yüzyılı' vurgusu

İzmir'de Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu toplandı

Suudilerden Türk gıda ürünlerine akın var

Türk Deniz Görev Grubu’ndan Libya personeline eğitim

Cansın Çekili'den 'Arka Sokaklar' anısı

Mudanya imar planında 'kot şartı' kaldırıldı!

Diş Hekimleri'nden 'arayı açmayalım' vurgusu

Vejeteryan beslenmede doğru planlama önemli

Bornova’da Abide-i Hürriyet Meydanı açıldı

Dubai’nin görkemli binaları Türk halılarıyla döşenecek

Köprüde Buluşmalar 20. yılında ödülleri dağıttı

Meteoroloji'den Marmara’ya 'tedbirli olun' uyarısı

Bursa 'Çevre Düzeni Planı'na sanatsal yaklaşım

Yükleniyor