Siber Güvenlik'ten sonra sıra İklim Kanunu'nda

Siber Güvenlik

Siber Güvenlik'ten sonra sıra İklim Kanunu'nda

Haftalık çalışmasına 11 Mart Salı günü itibariyle başlayan TBMM Genel Kurulu, 13 maddesi kabul edilen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmelerini bu haftada sürdürecek. Bu teklifin görüşmelerinin tamamlanması sonrasında Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi ele alınacak.

ANKARA (İGFA) - TBMM Genel Kurulunda, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine bugün itibariyle devam edilecek.

Haftalık çalışmasına bugün başlayacak Genel Kurul, 13 maddesi kabul edilen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmelerini sürdürecek.

Teklife göre, Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak.

Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek.

Belirtilen yetkiler çerçevesinde elde edilecek kişisel veriler ve ticari sırlar, bu verilere erişilmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek.

İKLİM KANUNU TEKLİFİ

Genel Kurul, bu teklifin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'ni ele alacak. Teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ile İklim Değişikliği Başkanlığının strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak.

İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak; teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak. İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek.

İklim Değişikliği Başkanlığınca Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak, ETS piyasasında ücretsiz tahsisatların dağılımına karar verecek. Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığından sera gazı emisyon izni alması zorunlu olacak.

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlar, 500 bin Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezasına çarptırılacak.

Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon Türk lirası, bu maddeleri içeren ürünlere veya ekipmana bakım, onarım ve servis amaçlı hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin Türk lirası, bu maddeleri içeren ürünlerin veya ekipmanın etiketlenmesi hükümlerine uymayanlara 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

Florlu sera gazlarına ilişkin usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak, florlu sera gazlarını kullanan, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon Türk lirası idari para cezası verilecek ve 3 aydan 6 aya kadar Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmeyecek.

Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere 1 milyon Türk lirasından 10 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.

ARAŞTIRMA KOMİSYONLARININ GÜNDEMİ

Öte yandan TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre araştırma komisyonlarının gündeminde yer alan konular ise şöyle belirlendi:

  • Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Cumhuriyet Kadınları Derneği yöneticileri Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonunda milletvekillerine bilgi verecek.
  • Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonunda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yetkilileri sunum yapacak.
  • Yapay zeka alanında yurt dışında araştırma yapanlar, Yapay Zeka Araştırma Komisyonuna davet edildi. Komisyon, bu haftaki toplantısında İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ'ın yanı sıra Michigan Üniversitesi'nden Merve Hickok, Cambridge Üniversitesi'nden Melike Tanberk'i dinleyecek.


Haber Kaynak : İGFA

Kocaelispor bayrağı, Osmangazi Köprüsü’ne asıldı!

AS Merkez'de çatlak görüntü krizi! Personel işten çıkarıldı

Prof. Dr. Naci Görür’den Marmara Depremi uyarısı: Dirençli kentler oluşturalım!

Deprem riskine karşı modüler çözüm! 3 yılda 1 milyon konut mümkün

Ordu İtfaiye Dairesi Başkanı Umut Alan’a yeni görev

Tarımda en büyük pay bitkisel üretimde... İlk çeyrekte 32,6 milyar TL'lik destek

Kurtulmuş, Papa'nın cenazesi için Vatikan yolcusu

Osmangazi Belediyespor 2. Lig için son sette

Bursa Nilüfer'de 'Dede Helvası' ile asırlık buluşma

Diyarbakır'da kadınlara dijital destek

Manisa'da saçılacak 8 ton mesir macunun duası yapıldı

KHK'de değişiklikler içeren kanun teklifi TBMM'de

Prof. Dr. Becermen'den BUSİAD söyleşisinde felsefe tanımı

Deprem sonrası yangın riskine dikkat! Alınması gereken önlemler ne?

Uluslararası Kapanca Sokak Festivali için ortak akılda buluşuldu

Orgeneral Bayraktaroğlu Ege Ordusu'nda... Harbe hazırlıklarını yerinde denetledi

Manisa'da mesir macunu yemekler yarıştı

Mart 2025’te Bileşik Endeks 83 puan oldu

Bakan Şimşek: Beklentiler iyi, enflasyonda yıl sonu hedefleri tutacak

Bursa'da 'Emek ve Endüstri Tarihi' dile geldi

Başkan Şadi Özdemir: Sorunların farkında olursak çözebiliriz

Ressam Devrim Erbil Manisa’da konuşuldu

Bursa Gönüllü Kuruluşlar'dan 'vicdan yürüyüşü' çağrısı

Çağrı Muştu : “Edirnespor'un başkanlığına talibim”

Merkez Bankası: Sıkı para politikası kararlılıkla sürecek

Sinemada bugün: 7 yeni film vizyonda!

Bursalı sanatçı memleketinde sahne alıyor!

Bursa'da Çalı-Kayapa yolu gece gündüz demeden tamamlandı

Bursa şampiyonu Eğitim Kalesi!

TEGV’de 636 çocuğa nitelikli eğitim desteği

Yükleniyor