Sıcak çarpmasında hayat kurtaran önlem... Günün bu saatleri çok riskli!

Sıcak çarpmasında hayat kurtaran önlem... Günün bu saatleri çok riskli!

Sıcak çarpmasında hayat kurtaran önlem... Günün bu saatleri çok riskli!

Anne babaların “Aman güneşin altında durma, şapka tak, öğlen sıcağında evden çıkma, güneş kremi sür” uyarıları, yaz aylarının giderek daha da sıcak geçtiği günümüzde daha da anlamlı bir hale geliyor. Üstelik sadece bebek ve çocuklar değil, özellikle kronik hastalıkları olanlar ve ileri yaştaki kişiler “sıcak çarpması” tehdidiyle daha fazla karşı karşıya kalıyor. 11.00 – 16.00 saatleri sıcağa maruz kalma açısından en tehlikeli saatler...

İSTANBUL (İGFA) - Yüksek sıcaklıklarda vücudun ısı düzenleme mekanizmalarının yetersiz kalarak aşırı ısınmasına “sıcak çarpması” denildiğini belirten Dr. Kayra Aydoğan Taşcı, yaz sıcaklarında vücudun kendini soğutmaya çalışırken maruz kaldığı baskı; kalp ile diyabet gibi hastalıkların kötüleşmesine, felce ve böbrek hasarına yol açabildiğini söyledi.

"Sıcak çarpması şiddetli tablolarda ölümcül de olabiliyor" diyen Dr. Taşcı, "Dolayısıyla yüksek vücut ısısı, aşırı terleme, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, sersemlik hissi, artmış kalp hızı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması yaşamsal öneme sahip. Sıcak çarpması tedavisinde vücut sıcaklığını mümkün olan en kısa sürede normal seviyelere indirmek; beyin, kalp ile böbrekler gibi hayati organların fonksiyonlarını korumak ve hasarı önlemek hedefleniyor” dedi.

ÇOCUK VE YAŞLILARDA SICAK ÇARPMASI RİSKİ ARTIYOR!

Küresel sıcaklıkların ve nemin artması nedeniyle 65 yaş üstü kişilerde sıcağa bağlı ölümlerin geçtiğimiz yıllarda yüzde 85 oranında arttığı belirtiliyor. Bu nedenle ciddi bir sağlık sorunu olan sıcak çarpmasında, erken tanı ve acil müdahale büyük önem taşıyor. Vücudun ısı dengeleme ve terleme mekanizması çocuklarda henüz gelişmediği; yaşlılarda ise zayıfladığı için bu gruplar ile kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkları olan bireyler daha fazla risk altında oluyor. Sıcak havalarda efor sarf eden, açık havada çalışan, seyahat yoluyla sıcak havaya aniden maruz kalan kişilerin yanı sıra kan damarlarını daraltan, adrenalini bloke ederek kan basıncını düzenleyen, vücuttaki sodyum ve suyu atan veya psikiyatrik semptomları azaltan ilaçlar kullanan kişilerin de sıcağa karşı daha fazla önlem almaları gerekiyor.

SICAK ÇARPMASINA KARŞI KRİTİK ÖNLEMLER! 

Sıcak çarpmasını önlemenin tedaviden daha etkili olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kayra Aydoğan Taşcı, gündelik hayatta alınabilecek bir dizi önlem sıraladı. İşte o önlemler:

BU SAATLER ARASINDA SOKAĞA ÇIKMAYIN! 

Güneşin etkisinin yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Çok sıcak havalarda 11.00 – 16.00 saatleri sıcağa maruz kalma açısından en tehlikeli saatlerdir. Günün bu en sıcak kısmını kapalı alan aktiviteleriniz ve dinlenmeniz için kullanın.

Koyu renkli ve kalın veya üzerinize sıkı oturan giysiler vücudunuzun düzgün bir şekilde soğumasına izin vermez. Koyu renkler güneş ışığından gelen ısıyı emer, açık renkler ise yansıtır. Dolayısıyla hafif, açık renkli ve bol giysiler giymeyi alışkanlık edinin. Nefes alabilen kumaşlardan yapılmış, dışarıdayken içinde rahat edeceğiniz türden giysiler seçin. Bebek ve çocuklar daha az terledikleri için aşırı ısınma riski altında oluyorlar, bu da sıcakta serinleme yeteneklerini sınırlıyor. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda bebekleri aşırı giydirmemeye özellikle dikkat edin.


Haber Kaynak : İGFA

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame Ankara’da

Çevre Şehircilik'te 572 sözleşmeli personel işe yerleşti

'Zanaat Atölyeleri' yarıyılda kapılarını açtı

Ayşegül İzer’den yeni sergi: Hakikat Öncesi

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Eski Milletvekili Gaytancıoğlu'na CHP'de yeni görev

İzmit'te babalara sertifikaları teslim edildi

Bolu yangınında hayatını kaybeden Suyolcu ailesi İzmir'de defnedildi

Bursa Gemlik’in zeytinyağları Giresun'da

İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nde yeni başkan belli oldu

Edirne Keşan'da trafiğe çözüm getirecek adım

Türkiye Çad ile kazan-kazan dönemi!

Yeni silah sistemleri Kara Kuvvetleri'nin envanterinde

Keşan İdmanyurdu Bayraktar ile yolları ayırdı

İstanbul-Şam hava seferleri başladı

Bu yıl heyecanla beklenen oyunlar...

Sömestir tatilinde öğrenciler Müze Keşan’da eğlenerek öğreniyor

Kartalkaya'daki yanan binanın yıkılma iddiaları dezenformasyon!

Yargı reformunda tarihi gün

Başkan Tugay İzmir Seferihisar muhtarlarıyla buluştu

Çalışan annelere 15 milyon TL destek

Sosyal Etki Zirvesi, 29 Mayıs’ta ikinci kez İş Sanat’ta

DOSABSİAD firmaların dijital dönüşümü için düğmeye bastı

Bursa Osmangazi’nin mucit çocukları

Gözlerin çevrildiği 'Uludağ Alan Başkanlığı' başkansız kaldı!

Bursa İnegöl'de elektronik atık kampanyasının kazananları ödüllerini aldı

Darüşşafaka Bursa’ya okul için iş insanlarının desteğini bekliyor

'Merkez' faizi indirdi

İzmir Otogarı modern görünüme hazırlanıyor

Bursa'da Genç Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun yeni ekibi belirlendi

Yükleniyor