Tüketiciler, sürdürülebilir ürünler için %9,7 oranında daha fazla ödeme yapmaya istekli

Tüketiciler, sürdürülebilir ürünler için %9,7 oranında daha fazla ödeme yapmaya istekli

Tüketiciler, sürdürülebilir ürünler için %9,7 oranında daha fazla ödeme yapmaya istekli

PwC’nin gerçekleştirdiği Küresel Tüketicinin Sesi Araştırmasına göre, tüketicilerin yaklaşık üçte biri enflasyonu yaşadıkları yer için bir numaralı risk olarak belirtirken, %62'si en önemli harcama artışının gıda alışverişinde olmasını bekliyor.       Hayat pahalılığı baskısı sürerken, tüketiciler sürdürülebilir şekilde üretilen veya tedarik edilen ürünler için ortalama %9,7 daha fazla harcama yapmaya istekli olduklarını belirtiyor.       Dijital deneyim önemini koruyor: Tüketicilerin %46'sı verilerinin korunması endişesine rağmen doğrudan sosyal medya üzerinden ürün satın alıyor; bu oran 2019'da %21 seviyesindeydi.

İSTANBUL (İGFA) - PwC’nin gerçekleştirdiği Küresel Tüketicinin Sesi Araştırmasına göre, hayat pahalılığı baskısı sürerken, tüketiciler sürdürülebilir şekilde üretilen veya tedarik edilen ürünler için ortalama %9,7 oranında daha fazla harcama yapmaya istekli olduklarını belirtiyor.

Dünya genelinde 31 ülke ve bölgede 20 binden fazla tüketicinin görüşleri alınarak hazırlanan araştırma, markaların, kendilerine yönelik tüketici güvenini yükseltmek için altı konuda adım atması gerektiğini vurguluyor.

Araştırma, tüketicilerin yüzde 85’inin, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini günlük yaşamlarında doğrudan deneyimlediklerini ve sürdürülebilirlik odaklı uygulamaları içeren tüketime öncelik verdiklerini ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, tüketiciler sürdürülebilirliğe odaklanırken, aynı zamanda hayat pahalılığı baskılarından da olumsuz etkileniyorlar. Tüketicilerin yaklaşık üçte biri (%31) önümüzdeki yıl tüketim alışkanlıklarına yönelik en büyük risk olarak enflasyonu gösterirken, %62'si enflasyonun temel tüketim ürünlerinin fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle, market alışverişlerinin önümüzdeki altı ay içinde harcamalarındaki en önemli artış kalemini oluşturacağını belirtiyor.

PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Cihan Harman, araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi:

“PwC Küresel Tüketicinin Sesi Araştırması, tüketici güvenini belirleyen tercihleri inceleyen en kapsamlı araştırmalardan biri. Şirketler, önceki dönemlerde, değişen tüketici tercihlerine yön verme, küresel enflasyonla artan fiyatları dengeleme, iklim değişikliğine yönelik tehditlerle mücadele etme ve yapay zekâ gibi zorlukları neredeyse aynı anda ele almak zorunda kaldı. Tedarik zincirini iyileştirme ve daha sürdürülebilir hale getirme, tüketici etkileşimi, alışveriş tercihlerindeki değişim gibi konularda atılacak adımlar, markaların yakın gelecekteki başarısını doğrudan etkileyecektir. Yine, markaların tüketiciyle iletişimlerinde çevre, sağlıklı ürün, sosyal medya, fiyat artışları ve yapay zekâ gibi konularda daha etkin olması gerektiğini görüyoruz. En dikkat çekici sonuçlardan biri de, sürdürülebilir bir şekilde üretilen ürünleri tercih eden katılımcıların bunun için %9,7 daha fazla ödeme yapmayı kabul edilebilir bulmaları.” 

TÜKETİCİLERİN %85’İ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YIKICI ETKİLERİNİ GÜNLÜK YAŞAMLARINDA DENEYİMLEDİKLERİNİ BİLDİRİYORLAR

Araştırmaya katılanların yüzde 85’i, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini günlük yaşamlarında doğrudan deneyimlediklerini belirtiyor. Yüzde 46’sı ise çevre üzerindeki kişisel etkilerini azaltmak amacıyla daha sürdürülebilir ürünleri tercih ettiklerini ifade ediyor. Tüketicilerin benimsediği kişisel tutumlar arasında genel tüketimlerini azaltmak amacıyla daha dikkatli alışveriş yapmak (%43) veya elektrikli bir araç satın almak -ya da bunu planlamak- (%24) bulunuyor.

Tüketicilerin %80’i sürdürülebilir şekilde üretilmiş ya da tedarik edilmiş ürünler için daha fazla ödeme yapmaya hazır olduklarını belirtiyor. Bazı tüketiciler yerel, geri dönüştürülmüş veya çevre dostu malzemelerden yapılmış, daha düşük karbon ayak izine sahip bir tedarik zincirinde üretilmiş olma gibi belirli çevresel kriterleri karşılayan ürünler için ortalama %9,7 daha fazla ödemeye istekli. Ancak bu, enflasyon, makroekonomik dalgalanma ve yaşam maliyeti endişeleri gibi faktörler nedeniyle gerçek harcama olarak yansımayabilir.

Tüketiciler, üreticilerin sürdürülebilirlik uygulamalarını üretim yöntemleri ve geri dönüşüm (%40), çevre dostu paketleme (%38), doğa ve suyun korunması üzerinde olumlu etki yaratma (%34) gibi somut ölçütler üzerinden değerlendiriyor. Tüketiciler ayrıca taze meyve ve sebze tüketimini artırırken (%52) kırmızı et alımını azaltmayı (%22) planlıyor.

TEKNOLOJİ PLATFORMLARINA GÜVENDE ENDİŞE OLSA DA, SOSYAL MEDYA ODAKLI TÜKETİM ARTIYOR

Araştırmaya göre sosyal medyanın marka bilinirliği ve ürün tüketiminde birincil kaynak olarak önemi artmış durumda. Tüketicilerin %46’sı ürünleri doğrudan sosyal medya aracılığıyla temin ettiklerini belirtiyor ve bu oran 2019’daki %21’in oldukça üzerinde. Yüzde 67’lik bir kesim, yeni markaları keşfetmek için sosyal medyayı kullanırken, %70’i de alışveriş öncesinde şirketi değerlendirmek için yorumları araştırıyor. Sosyal medya fenomenleri satışları etkilemeye devam ediyor; katılımcıların %41'i bir ünlünün veya fenomenin satın alma kararlarını etkilediğini belirtiyor.

Bununla birlikte, teknoloji platformları tüketici alışkanlıklarını şekillendirirken aynı zamanda endişelere de yol açıyor. Yüzde 83 gibi büyük çoğunluk kişisel verilerinin korunmasının güvenlerini kazanmak için en önemli faktörlerden biri olduğunu söylerken, yüzde 80'i kişisel bilgilerinin gizli kalacağına dair güvence talep ettiklerini belirtiyor. Öte yandan, yalnızca %52'si verilerinin nasıl depolandığını veya paylaşıldığını anlama konusunda kendini güvende hissediyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Yiğit Arslan şirketlerin, tüketici güveni oluşturmada yapay zekâ faktörünü de gözardı etmemesi gerektiğine dikkat çekti. Tüketicilerin gözünde yapay zekanın kısmen güvenilir bir teknoloji olduğuna dikkat çeken Arslan şu yorumu yaptı:

“Araştırmanın sonuçları, markaların sosyal medya kullanımı ve tüketici güveninde güçlü bir denge politikası kurmasının gerekliliğini ortaya koyuyor. Araştırma bulgularına göre yapay zekâ konusunda tüketicilerin %80’i bazı endişeler taşıyor. Katılımcıların yarısından biraz fazlası, ürün bilgilerini toplama ve önerilerde bulunma gibi daha basit konular için yapay zekâya güvense de sağlık gibi daha fazla risk oluşturabilecek, daha kişisel hizmetlerde kullanımı konusunda pek istekli değil. Bu durum, şirketlerin operasyonel maliyetlerini azaltma, tüketici endişelerini giderme ve etik standartları koruyacak teknolojilerin entegrasyonunda daha dikkatli davranması gerektiğini ortaya koyuyor.”

PwC’nin Küresel Tüketicinin Sesi Araştırması 2024 araştırmasına buradan erişebilirsiniz.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursalı 'Pirge' ihracatın 'metalik yıldızı' oldu!


EKONOMİ

Et fiyatlarındaki artış, 'vejetaryen menü'yü gündeme getirdi


EKONOMİ

İnşaat üretimi yıllık arttı, aylık azaldı


EKONOMİ

El yapımı çikolatalar Keşan’da satışta


EKONOMİ

Türk Prysmian Kablo, SolarEX İstanbul’da beş kıtaya seslendi


EKONOMİ

Bursa'da 'Bu market çıldırdı mı' dedirtti! Ne alırsan 50 TL!


EKONOMİ

Sanayide ücretli çalışan azaldı, inşaat ve ticarette arttı


EKONOMİ

MÜSİAD Bursa’da ekonominin nabzı tutuldu


EKONOMİ

Türk demir çelik sektörü temiz enerji için rüzgârı arkasına alacak


EKONOMİ

Tavuk eti artarken yumurta üretimi düştü


EKONOMİ

Şubat'ta süt ürünleri üretiminde düşüş... Ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 arttı


EKONOMİ

Türkiye'de enerji dönüşümü... Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!


EKONOMİ

'Değişen küresel gerçekler' UEZ 2025'te konuşulacak


EKONOMİ

Golden Global'in kira sertifikasına yüksek talep


EKONOMİ

Küresel savaş ekonomiyi pozitif ayrıştıracak... Enflasyon yıl sonunda yüzde 27,5 yerine 29,5'e gerileyecek


EKONOMİ

Şampiyon güzel başkanın sevinç gözyaşları

Bursa'da Nilüfer Belediyespor için destek çağrısı

Mobilyanın Başkenti İnegöl’de 52'nci buluşma

Bursa'yı tiyatro coşkusu sardı

Bursa kent belleğine yeni bir kaynak daha... Atatürk Bursa’sında Modernleşme...

Bursalı 'Pirge' ihracatın 'metalik yıldızı' oldu!

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: O tutarlı bir insandı

Kayısının başkentini de 'don' vurdu! Başkan Er, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü

Kruvaziyer turizminin yükselişi sürüyor... Potansiyelin üzerine çıkıldı

Bursa Karacabey Belediye Başkanı İYİ Parti'den istifa etti!

“Sağlıklı Beslenme Yolculuğum” başladı

Konya Bilim Merkezi’nde 7. Fizik Masterclass etkinliği

DEÜ ve İzmir Valiliği'nden aileyi güçlendirme hamlesi

Filistin davasına destek için TBMM buluşturuyor

Muğla turizminin geleceği üniversite panelinde ele alındı

KATAGORİ HABERLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47