Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar sofralarında nasıl beslenilmesi gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu.

İZMİR (İGFA) - Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan sahur ve iftar sofraları için önerilerini paylaştı. Özellikle sahurda mümkün olduğu kadar az besin tüketilmesi gerektiğini dile getiren Pehlivan, su tüketiminin de yemekten önce olmasının faydalı olacağını belirtti. Pehlivan, Ramazan ayı boyunca alınması gereken takviye gıdaları da sıraladı.

“Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı”

Sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini aktararak öğün örnekleri veren Pehlivan, “Öncelikli olarak hafif ve protein odaklı bir beslenme sisteminin kurulması gerekiyor. Sahurda haşlanmış yumurta, yulaflı omlet ve yanında lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemişle hazırlanmış bir smoothie kullanılabilir.

Sahur sofrasının olabildiğinde hafif olması gerekiyor. Sıvı tüketiminin ise sahura başlamadan önce yapılması gerekir. 2 bardak suyu içtikten sonra sahur yapmak faydalıdır. Çünkü sahuru yaptıktan sonra uyuyacaksak sahur sırası ve sonrası içilen su hazımsızlık ve şişliğe neden olabilir. Sahurun sonunda içtiğimiz su gastrit, ülser ya da reflü gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeli, suyu yavaş ve oturarak içmeliyiz” dedi.

“Sahurda mümkün olduğu kadar az yiyelim”

Aralıklı orucun da son yıllarda yaygınlaştığını kaydeden Pehlivan, şunları söyledi: “Bunun sebebi, açlığın bedene iyi gelmesidir. Fonksiyonel tıp programları açlığı savunur, açlığın organları yenilediği ve onardığı anlatılır. Bu sebeple sahurda çok fazla yiyecek tüketmemek, karbonhidrattan yana zengin beslenmemek gerekir. Oruçta hem fiziksel hem de ruhsal arınmaya odaklanılır. Organların kendilerini yenilemesi için de uzun süreli açlık gerekir. Sahurda ne kadar az tüketirsek o kadar yağ depoları yakılmaya başlanır ve yakılan bu enerji kişiyi daha dinç ve enerjik tutar.”

“İftarda önce su içelim”

İftar sofrasında da tıpkı sahurda olduğu gibi önce iki bardak su içerek başlanması gerektiğini ifade eden Pehlivan, “İftar sırasında ve iftardan hemen sonra su tüketmemeliyiz. Bunu yaparsak besinlerle birlikte sıvı karışacak ve ana yemekteki protein sindirilemeyecektir. Böyle bir durumda da şişlik ve hazımsızlık oluşabilir. İki bardak suyun ardından iki hurma yenmeli, ardından baharatsız hafif bir çorba içilmeli. 10 dakika beklendikten sonra protein odaklı bir ana yemek tüketilmeli. İftarın ardından 1,5 saat sonra su tüketmeye yeniden başlamak ve sahura kadar 2,5 litre suyu yudum yudum tüketmek daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

Üç takviye gıda önerisi

Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Pehlivan, “Çay ve kahve, su atımını destekleyen besinlerdir. Oruç sürecinde oldukça susuz kalacağımız için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekir. İyon dengesini sağlamak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda tüketilebilir” diye konuştu. Pehlivan, Ramazan ayında önerilecek üç takviye gıdanın da magnezyun, Omega 3 ve D vitamini olduğunu ifade etti. Pehlivan, takviye gıdaların iftardan 1,5 saat sonra içilecek suyla sırasıyla alınabileceğini ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

Edirne Süloğlu Belediyesi'nden okullara destek sürüyor

Tiyatronun coşkusu Bursa'yı sardı

Prof. Dr. Mehmet Akalın'a uluslararası görev

İzmir'de Başkan Tugay’dan gençlere destek

Keşan'dan Çanakkale'ye şehitlere saygı için pedallıyorlar

Kurtulmuş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Nuri İyem'in portreleri Mardin'de Anadolu'yu anlattı

Sinemada bugün: 6 yeni film vizyonda!

10. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı

Bursa'da çocuklar hayallerindeki Bursa'yı konuştu

Ankara’da kuraklık alarmı: Acil eylem planı masaya yatırıldı!

Tütün sektörü bu yıl 80 bin ton üretim hedefi koydu

Okullar sağlık merkezine dönüşüyor! Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek bilinci artıracak

Bursa Büyükşehir’den 'Çocuk Dostu' istasyon

BTÜ'de modern kampüs hedefi gerçekleşiyor

İzmir'de sürdürülebilir ulaşımın yeni dönemi

Bursa Nilüfer’in parklarında bahar temizliği

Go Fuarları Türkiye’yi geleceğe taşıyacak... Dijitalleşen sanayi Bursa'da buluşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin haysiyet davasıdır

Başkan Tugay: Göztepe’ye arazi tahsisi için planlar bekleniyor

İstanbul'da Kent Lokantaları'nda 18. şube Eyüpsultan'a

MASKİ’den çalışmalara sıkı takip

Bursa'da Gemlik Belediyesi aracılığıyla 100 kişilik istihdam

61. Kütüphane Haftası Bursa Osmangazi’de kutlandı

Bursa'da Latif Gökçe'nin resimleri kanserle mücadeleye nefes oldu

İkinci elde talep patlaması! Son iki haftada yüzde 30 artış

İstanbul Beylikdüzü 23 Nisan'a hazırlanıyor

Bursa Yıldırım'da Deliçay daha güvenli akacak

Bursa İnegöl turizmi söyleşisi gerçekleştirildi

Evde bakım hizmetleri hayat kurtarıyor

Yükleniyor